USA:s sexbröder

FILMEN

Bröderna Charlie Sheen och Emilio Estevez spelar i "Rated X" bröderna Artie och Jim Mitchell som på 70-talet, tillsammans med sina kompisar, livnärde sig på att spela in sexfilmer för att sedan visa dem på den egna biografen. Naturligtvis var detta kontroversiellt på 70-talet och inte mindre än 32 gånger blev de hämtade av polisen när en ny film gick upp på deras biograf.

Bröderna kämpade dock och tog sig an både maffian och myndigheterna när de försökte ställa sig i vägen för deras planer. Deras största problem var dock de själva och då framförallt Artie (Charlie). Till en början var han den av dem som var försiktig med droger och alkohol men det tog inte lång tid innan han drack och knarkade som om hans liv stod på spel. När sen Jim (Emilio) fick ordning på sitt beroende gick Artie istället ner sig totalt. Han blev paranoid och våldsam mot de han egentligen älskade. Tillslut såg Jim inte någon annan utväg än att röja sin egen bror ur vägen…

"Rated X" är regisserad av ingen mindre än Emilio och han är riktigt duktig i rollen som regissör och även om detta inte är första gången blir jag positivt överraskad. Att vi sen får se båda bröderna i filmen gör ju bara det hela så mycket bättre. De har en väldigt bra personkemi och de gör båda den andra bättre än de skulle vara utan varandra. Sen är det kul att se dem i något annat än en komedi, vilket "Rated X" verkligen inte är.

När filmen visades i USA var vissa scener bortklippta. Dessa finns nu åter med i och med DVD-releasen av filmen. Som ni säkert redan gissat var det nakenscenerna som klipptes bort då amerikanarna inte tros klara av sådant. Nu ska ni för den sakens skull inte tro att "Rated X" är en snuskfilm. Visst, det finns lite naket i den men den är en film om snuskfilm och inte en snuskfilm i sig. "Rated X" är dessutom baserad på verkliga människor och händelser och utan att veta allt för mycket om bröderna Mitchell känns det ändå som om man lyckats fångat sanningen här.


EXTRAMATERIALET

Filmen innehåller en hel del extramaterial som dock tyvärr är mestadels i textform. Vi får specialskrivna biografier med Charlie Sheen och Emilio Estevez, Trivia om filmen, Trivia om Behind the Green Door som är brödernas stora genombrott, originaltrailer och ett bildgalleri.

Jag kollade igenom detta och även om det denna gång fanns en del intressant information är det inte helt smidigt att sitta och läsa från DVD:n. Jag hade blivit mer intresserad om det istället funnits en dokumentär om filmen eller bröderna.


TRE SAKER

1. Jag blev positivt överraskad av "Rated X" och jag är glad att jag fick chansen att se den. Den kanske inte riktigt är en film jag skulle ha hyrt annars.

2. Både Charlie och Emilio är i filmen flintskalliga och ibland ser deras kala jässor lite väl plastiga ut…

3. Andra kända ansikten vi ser i filmen är Terry O’Quinn från "Lost" och Nicole de Boer från "The Dead Zone".


HANS-ÅKE LILJA (2008-11-07)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (24/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA