En sannerligen utökad upplevelse

FILMEN

När första säsongen av "Lost" tuffade på tyckte man att den var spännande och bra och allt det, men man kunde inte förstå hur den skulle kunna fortlöpa över fler säsonger.

I skrivandets stund har "Lost" precis inlett sin tredje säsong och bevisat att det går alldeles utmärkt att fortsätta säsong efter säsong, och det enbart på grund av den fantastiska förmågan att förnya sig och överraska som serien har.

Den första säsongen handlade uteslutande om de överlevande från främre delen av planet Oceanic 815 och hur de agerade på den mystiska ön. Mot slutet av säsongen lanserades hotet om "the Others" samtidigt som luckan i marken i frilades, och det hela kulminerade i att "the Others" faktiskt dök upp och kidnappade pojken Walt samtidigt som luckan i marken sprängdes i luften. Som cliffhanger lämnades vi med Jack och Locke tittande ned i hålet...

Säsong två tar förstås en helt annan inriktning. Fokus flyttas till den bunker som gömmer sig under luckan och till den till synes obligatoriska uppgift som krävs med att skriva talen 4 8 15 16 23 42 var 108:e minut. Och ju längre säsongen går avslöjas allt mer om det mystiska Dharma Initiative som ligger bakom bunkern och allt annat mystiskt på ön.

Samtidigt introduceras vi till "the Others", eller vilka vi först tror är "the Others" men som i själva verket är resten av planets passagerare, en grupp människor som under de första 48 dagarna råkat ut för de riktiga "Others"... Ja, det är lite snurrigt, men det är "Lost" i ett nötskal.

Sällan har en serie engagerat så mycket att man hela tiden självmant spånar fram egna teorier om vad som egentligen pågår, och sällan har en serie omkullkastat alla teorier när man tror att man vet allt. Alltid nya överraskningar och vändningar, och det är seriens stora genialitet enligt mig.

"Lost" är det bästa som visats på TV de senaste åren och om skaparna kan hålla samma höga klass säsong efter säsong så kan de hålla på ett tag till för att sedan avsluta allt när de är som bäst.


EXTRAMATERIALET

Seriens avsnitt tar upp sex av de sju skivorna och den sista har alltså helt och hållet vikts åt extramaterialet, och det är en fullpackad skiva minst sagt.

Den har delats upp i tre "phases" som introduceras av Dharma-mannen. Den första fasen består av "Fire + Water - Anatomy of an episode", "Lost on location - An all-access pass to the set" och "The world according to Sawyer". Det sista är en ganska underhållande inblick i karaktären Sawyer och speciellt hans jargong och hans "Sawyerisms". De övriga två bitarna går bakom kulisserna och istället för att beta av hela säsongen koncentrerar man sig kring det Charlie-centrerade avsnittet "Fire + Water". Här dyker det upp allt möjligt intressant som att varje avsnitt tar 28 dagar att göra, från ax till limpa, att de filmar under 8 dagar och att allt filmas på Hawaii, även flashbackscenerna. "Lost on location" visar upp lite mer av de olika miljöerna i serien.

Den andra fasen är till större delen koncentrerad kring bortklippt material, såsom "Lost flashbacks", "Deleted scenes" och "Lost bloopers". Avslutningsvis i denna fas finns en rasande läcker "Lost"-promo för engelska Channel 4, regisserad av David LaChapelle. Den är något extra.

Den sista fasen handlar till större delen om mystiken kring serien. i "Lost connections" bjuds vi på ett interaktivt inslag där man kan klicka runt sig och se hur alla karaktärer kan kopplas till varandra. Ganska intressant men personligen har jag inte tålamod nog för ett sådant inslag. Vidare finns en liten rolig dokumentär under namnet "Mysteries, theories and conspiracies" där både fans och skådespelare lägger fram sina teorier och tankar om vad som egentligen pågår, mycket underhållande. Och sedan, till sist, bjuds vi på en inblick i bunkern i "Secrets from the hatch".

Utöver extramaterialet på denna skiva finns det kommentatorspår av olika människor till fem avsnitt. Mest spännande är det till säsongens första avsnitt.

I sammanfattning kan man verkligen säga att tillägget "The extended experience" på omslaget verkligen är befogat när det gäller denna box.


TRE SAKER

1. Förpackningen till Region 1-boxen är lika läcker som den till första säsongen.

2. Precis som när man såg det dokumentära materialet till första säsongen är det alltid lika förbluffande att höra "Sayid" prata superbrittisk engelska och "Jin" klanderfri amerikanska. Det är tokigt hur lurad man kan bli av deras skådespel.

3. Har man missat att köpa första boxen kommer det ett gyllene tillfälle senare i år då båda boxarna släpps i en volym till ett mycket fördelaktigt pris.


ANDERS JAKOBSON (2006-10-16)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (5)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action, TV-serie
Format: DVD
Region: 1
Antal skivor: 7
Utkomstår: 2006
Bolag: Buena Vista Home Entertainment
Tema: Kompletta tv-serier
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Fem kommentarspår med bland annat producenterna Damon Lindelof, Carleton Cuse, Bryan Burk och Jack Bender, regissören Paul Edwards, fotografen Michael Bonvillain, skådespelarna Evangeline Lilly, Jorge Garcia, Cynthia Watros, Yunjin Kim och Daniel Dae Kim, samt författarna Elizabeth Sarnoff och Christina M. Kim. Exclusive unaired flashbacks, Lost connections: interactive experience that plants seeds for season three, Conspiracy theories with creators, writers, fans, Fire and Water: Anatomy of an Episode, Secrets From the Hatch, Deleted Scenes, Bloopers, Channel UK promo directed by David LaChapelle, The World According to Sawyer.
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA