Tålamod ger resultat

FILMEN

Någonstans bland extramaterialet till denna tredje säsong av "Lost" säger manusförfattaren Carlton Cruse att titeln inte syftar på att personerna inte är bortappade på en ö utan att de är borttappade i sina egna liv, och Damon Lindelof som sitter bredvid kommenterar (ironiskt eller ärligt) det med "Wow, det har jag aldrig tänkt på".

Min teori är något helt annat. Det är tittarna som är "Lost", för är det något serien är bra på är det att förvirra och lura tittaren hit och dit från avsnitt till avsnitt eller under ett och samma avsnitt. Många blir vansinniga på detta men själv tycker jag att lite av tjusningen är att efter ett avslutat avsnitt sitta och spåna fram egna teorier och funderingar kring vad som försegår för att i nästa avsnitt bli omkullkastad igen. Det är kanske därför "Lost" är en av de mest omdiskuterade serierna i nätforum och mellan människor i allmänhet.

Säsong 3 blev en stor prövning för många tittare. En hel del vände serien ryggen när den fortsatte med att inte ge några svar utan enbart lämnade ut nya lösa trådar. Jag har inte stört mig på det i någon större utsträckning utan verkat efter principen att tålamod kommer att ge resultat till slut.

Och nog gav det resultat och nog gav säsongen en hel del svar. Efter ett 50-tal avsnitt listade IGN.com "Top 50 'Lost' lose threads", och efter att snabbt ögnat igenom dem nu skulle jag uppskatta att 40 av dem faktiskt besvarats, även om de allra mest brinnande fortfarande är obesvarade. Nu har dock Carlton och Damon sagt att det är dags att börja ge mer svar än att skapa nya frågor, vilket känns lovande inför framtiden. Men först: säsong tre!

Precis som de två första säsongerna har säsong tre en helt annan karaktär. Fokus är på The others som inledningsvis har tagit tre av de strandade som fångar: Jack, Kate och Sawyer. Efter ett tag får vi reda på att de inte ens är på samma ö längre utan på en mindre en bit bort från "vår" ö. Trots att det verkar omöjligt lyckas de till slut återansluta till resten av gänget.

I lägret är det en viss oro. Säsong 2 slutade med en stor smäll i och med att Dharma-stationen i bunkern de grävde fram i säsong 1 och sedan tillbringade nästan all tid i säsong 2 i för att skriva in talföljden 4 8 15 16 23 42 i en gammal dator var 108:e minut, imploderade när Desmond vred om en nyckel. En hel del hände i och med det, inte minst för Desmond som sedan dess har fått förmågan att förutse saker.

Locke går igenom en hel del under säsongen. Bland annat får han möjlighet att göra upp en sista gång med en person ur sitt förflutna, men i samband med det går han över till The others. Samtidigt får ö-gänget ett nytt tillskott av Juliette som är en av The others. Huruvida hon spelar ett rent spel eller inte är lurigt att lista ut.

Dessutom ramlar bokstavligen talat ytterligare en ny person ned från skyn. Hon påstår sig komma från ett fartyg utanför ön, på beställning av Desmonds gamla kärlek Peggy. Kan detta vara vägen bort från ön för våra hjältar?

Ungefär så. Säsongen slutar med en mycket speciell flashback för Jack som helt ställer serien i ett nytt ljus och som sätter standarden för resten av serien. Det ser med andra ord mycket positivt ut för vi som inte tappat sugen på "Lost" i första taget. I februari fortsätter äventyret.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet har fått en egen skiva och är genomarbetat och bra, och framför allt i många fall intressant. Man navigerar sig runt via monitorer vi känner igen från bevakningsrummet i "Hydra station" och under fyra av monitorerna döljer sig lite allt möjligt gott och blandat.

I "Lost book club" går man igenom alla litterära referenser som finns i serien, och manusförfattarna framhäver sin kärlek till Stephen King och listar "The Stand" som en förlaga till seriens upplägg. Det är alltid kul med referenser i filmer och tv-serier och att det i det här fallet handlar om litterära sådana känns lite originellt och extra kul.

Vidare i "Cast in clay: Creating the toys of Todd McFarlane" får vi följa med in i leksaksverkstaden och se hur Todd McFarlane tillverkade sina "Lost"-actionfigurer och dessutom vara med när de säljs för första gången på Toys R Us. Tycker mig se prototyper till ett antal gubbar som inte är släppta än i featuretten...

Parallellt med "Lost" har ett dataspel tagits fram, i "The next level: Inside the video game" får vi lite smakprov och höra hur de tänkt om upplägget av spelet.

"Lost: On location" ger oss tittar bakom kulisserna till 10 av säsongens 23 avsnitt. Blocket är ungefär en timme långt så det är hyfsat ingående tittar där man fokuserat på specifika scener.

En tv-serie är mer än bara skådespelare, regissörer och manusförfattare. Evangeline Lilly (Kate) presenterar i princip alla som jobbar bakom kameran på ett eller ett annat vis i hyllningen "Crew tribute with Evangeline Lilly".

Denna titt kan man säga forsätter i "Lost in a day" där vi får se vad som egentligen pågår under en inspelningsdag. Inte mindre än sju avsnitt jobbas på samtidigt på ett eller annat vis (klipps, spelas in, ljudläggs, förbereds, skrivs etc). Här får man också avslöjat hur långt fram de ligger i storyn - när avsnitt 11 är på väg att visas har de precis spånat fram säsongsfinalen.

"The world of the others" är en featurette som fokuserar helt på The others, som ju dominerade denna tredje säsong. En hel del matnyttigt kommer fram även om det inte är något man tidigare inte kommit fram till på egen hand.

Terry O'Quinn (Locke) visar sedan i ett kort klipp hur man bäst kastar kniv och lyckas träffa en dollarsedel på ungefär tio meters håll. Filmbolaget är här väldigt noga med att poängtera att det är en tränad stuntman (?) som kastar kniven i en säkert miljö. Don't try this at home, kids!

Ett block med fnissiga bloopers följer. Speciellt kul är det att se några av seriens hårdaste och mest allvarliga karaktärer fnissa som snåbarn!

Avslutningsvis finns det ett block med "Lost flashbacks", alltså oanvända flashbacks, och ett med bortklippta scener.

Och precis som till föregående boxar finns det kommentarspår till några utvalda avsnitt.


TRE SAKER

...som jag gärna vill ha svar på i säsong 4:

1. Jacob - The Others mystiske ledare. Sekvensen med Jacob i säsong 3 är bland det kusligaste jag sett på tv. Vi måste få veta mer om honom!

2. Statyn med fyra tår. Glimtade förbi i rutan i slutet av säsong 2. Vittnar om en gammal mytologi på ön som verkar spännande. Och var är resten av statyn?

3. Numrena. Talföljden 4 8 15 16 23 42 är "Losts" absolut största gåta. Kan vi äntligen få svar på vad de betyder?


ANDERS JAKOBSON (2007-10-16)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (5)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 7
Utkomstår: 2007
Bolag: Buena Vista Home Entertainment
Tema: Kompletta tv-serier
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
The World Of The Others, Crew Tribute With Evangeline Lilly, Lost Flashbacks, Lost On Location, The Lost Book Club, Lost In A Day, The Next Level - Inside The Video Game, Cast In Clay: The Toys Of Todd McFarlane, Deleted Scenes, Bloopers, Audio Commentaries
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA