Bra, men dyster

FILMEN

I "9" möter vi just Nine. Nine är en liten docka och han heter det han gör för att han har en 9:a på ryggen. När vi möter Nine vaknar han just upp i en värld där alla människor försvunnit. Det ser ut som om det varit ett krig och han kan mycket väl vara den sista levande (om man ni kan kalla en docka för levande) varelsen som är kvar på jorden. Nine ger sig ut och letar efter andra överlevande och av en slump stöter han på andra dockor som även de har siffror på ryggen, precis som han.

Ledaren är naturligtvis nummer ett och han är en väldigt bestämd liten docka. Alla ska ske på hans villkor och när Nine vill ge sig ut och leta efter nummer fem som tagits av en underlig och skämmande robot röstar Ett ner det. Nine är dock övertygad om att Fem går att rädda om de bara handlar kvickt. Och till slut får han som han vill…

"Nine" känns lite som en typisk Tim Burton-film… även om han "bara" har producerat den. Och det säger jag dessutom lite vågat utan att på något vis vara en expert på Tim Burton. Men baserat på det jag faktiskt har sett tycker jag att detta känns väldigt mycket som en Tim Burton-film. Den är rätt mörk, inte speciellt hoppfull men samtidigt ger vår huvudrollsinnehavare oss hopp om att allt ska ordna till slut.

Animeringen i "Nine" är av toppklass även om den är betydligt mörkare än Disney och Pixars animerade filmer. Dock ska det tilläggas att den långt ifrån passar alla. Jag gillar den, även om den emellanåt kanske blir lite för dyster.


EXTRAMATERIALET

Det finns en hel del extramaterial med på den här utgåvan. Förutom kommentarspår får vi också se den kortfilm, "The original short" som ligger till grund för filmen. Det var den som filmens skapare Shane Acker gjorde först för att sen utveckla till den längre filmen "9".

Vi får även en titt bakom kulisserna där vi får se hur animatörerna skapar de fantastiska dockorna med alla deras rörelsemönster. Vi får se hur de studerar sig själva och skådespelarna som gör dockornas röster för att se hur de agerar. Ibland går de även så långt att de själva agerar i scener för att sen animera dem utifrån det rörelsemönster de själva get dem.

Vi får även några borttagna scener men då de inte är färdiganimerade blir det rätt ointressanta.


TRE SAKER

1. Här är namnen på de som gör rösterna åt 1, 2, 5, 6, 7. 8 och 9; Christopher Plummer, Martin Landau, John C. Reilly, Crispin Glover, Jennifer Connelly, Fred Tatasciore och Elijah Wood. Rätt tunga namn med andra ord.

2. Anledningen vi får till att dockorna blivit till känns lite krånglig…

3. Jag gillar Nines dragkedja på magen. Fickan den leder till verkar dessutom vara mycket större invändigt än utvändigt…


HANS-ÅKE LILJA (2010-03-13)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin science fiction
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Science fiction
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: Sandrew Metronome
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk Widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Directors commentary, 9 - the original short, 9 - The Long and the Short of it, The look of 9, Acting out and Deleted scenes
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (24/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
DRAMAKOMEDIERNA