Urspårad komedi italienskt kloster

FILMEN

En nunna är ofta någon som kopplas ihop med celibat och att vara vänlig mot sina medmänniskor. Nunnorna i "The Little Hours" missade de detaljerna. De snor nattvardsvinet och dricker sig fulla på natten, ligger med varandra och utövar häxkonster i skogen.

Massetto (Dave Franco) hamnar i onåd med sin arbetsgivare efter att ha legat med hans fru. Det hela slutar med att han tvingas fly för sitt liv och hamnar då på klostret. Den unga mannen skapar känslor hos de unga nunnorna och snart finner Massetto sig omgiven av nunnor som hotar hans liv i ena sekunden och kastar sig över honom i andra.

Filmen har ett väldigt bra anslag. Vi får snabbt se vilken värld vi befinner oss i när nunnorna Fernanda (Aubrey Plaza) och Ginevra (Kate Micucci) skäller ut vaktmästaren på klostret. De är inte de vanliga nunnorna vi är vana vid. Första scenen har också en fin koppling som går igen från början till slut, vilket skapar en fin röd tråd genom hela filmen. När det kommer till karaktärerna är de lite ojämna i sina historier. Alessandra (Alison Brie) lever på klostret i väntan på att hennes familj ska hitta en make till henne. När hennes pappa föreslår att hon kanske ska stanna på klostret resten av sitt liv i stället blir hon deprimerad och tappar sin "fina flicka"-fasad. Från början till slut har hennes handlingar en mening och det är lätt att hänga med hela tiden. Massetto är även han ganska lätt att följa då han har en väldigt lätt motivation – han vill inte bli dödad.

När det gäller Fernanda och Ginevra är det dock lite svårare att hänga med. De flippar ut totalt och vi får aldrig någon riktig återkoppling på deras historier. Vad är deras motiv bakom det de gör och att deras historia utvecklas som den gör? Om de varit mindre roller hade detta inte varit lika viktigt, men nu är de två av de största karaktärerna vilket gör att hela filmen stundtals blir lite rörig.

Något som utmärker sig i filmen är miljöerna. Det italienska landskapet kommer till sin rätta och förhöjer hela historien. Min favoritscen är i slutet när vi får se en bro mitt ute i skogen där flera karaktärer möts för att knyta ihop påsen. Det visar hur viktig miljön är för att leverera rätt känsla i scenerna.

"The Little Hours" är en välgjord komedi för den som uppskattar lite mörkare humor. Personligen efterfrågar jag lite mer fördjupning på vissa karaktärer, men som komedi funkar det ändå. En bra film när man vill ha en urspårad historia med feministiskt perspektiv och vackra landskap.


EXTRAMATERIALET

Förutom en av de kortaste Gag Reels jag sett får man med två intervjuer där regissören Jeff Baena och skådespelaren Kate Micucci intervjuar varandra. Det ger inte jättemycket till filmen och jag saknar ett klipp med bakomkulissernabilder. Liten besvikelse alltså.


TRE SAKER

1. Kate Micucci har samlat nunnor sen hon var liten. När hon fick veta att hon var tilltänkt till rollen som Ginevra skickade hon en bild på sin samling till regissören för att öka chanserna att få den.

2. Dave Franco och Alison Brie är gifta i verkligheten.

3. I princip all dialog i filmen är improviserad.


EMMA ÅKERLIND (2018-03-20)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2018
Bolag: Universal
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.40:1
Extramaterial:
Gag Reel, Intervjuer
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (28/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA