Kunde ha varit ännu roligare

FILMEN

Sacha Baron Cohen fortsätter att provocera på film, men till skillnad från "Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan" och "Brüno" är "The Dictator" en helt skriven film där Baron Cohen gestaltar den fiktiva diktatorn Aladeen från det påhittade nordafrikanska landet Wadiya. Karaktären är formad efter ett antal olika verkliga diktatorer och parodierar fint verkliga diktatorers totalt absurda självbilder. Aladeen spelar in filmer, han arrangerar ett eget OS och han har gjort en egen översättning av det engelska språket där flera ord ersatts av "Aladeen", som till exempel "positivt" och "negativt", "öppen" och "stängd" med mera.

När det misstänks att Wadiya har massförstörelsevapen kallas Aladeen till USA och FN. Samtidigt pågår en komplott ledd av Aladeens farbror Tamir (Ben Kingsley) för att införa demokrati i Wadiya, men inte för folket skull utan för att kunna sälja landets olja, något som Aladeen vägrat fram till nu. Väl framme i USA arrangerar Tamir en kidnappning av Aladeen och ersätter honom med en efterbliven dubbelgångare. Aladeen tar sig ur knipan men blir av med sitt karaktäristiska jätteskägg och gör nu allt för återfå makten igen - vilket förstås inte är så lätt som det verkar. Han får dock oväntad hjälp av en ekologisk feminist (Anna Faris) som är hans raka motsats, men som så klart till slut påverkar honom på flera olika sätt.

"The Dictator" innehåller en hel del skratt, men är inte riktigt så rolig som jag hade hoppats på. Stundtals är den briljant, men lika ofta hamnar den i någon sorts "Jiddra inte med Zohan"-land där det bara känns som det är skådespelare som pratar med brytning och gör sig lustiga över kulturskillnader. I sin helhet fungerar filmen som underhållning, men jag hade förväntat mig något mer.

Historien som sådan hade så klart varit omöjlig att göra i den där halvdokumentära stilen som Baron Cohens senaste filmer gjorts i, men med facit i handen är det roligare när han lockar fram de sämsta sidorna ur vanliga människor än när han gör renodlade komedier. Men igen: filmen är bra och stundtals skarpt satirisk och ingen flopp på något vis.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialets huvuddel är en samling borttagna och förlängda scener som tar en dryg halvtimme att titta igenom. Här finns bland annat en helt borttagen karaktär, och sekvenser kopplade till denna, som är en jättebystad vakt till Aladeen. En hel del roligt i denna samling, som fungerar ganska bra att se separat.

Vidare finns en kort musikvideo med Aladeen som föregås av en liten Grammisliknande prisceremoni där Aladeen är nominerad för tre låtar, och den fjärde nominerade ber till högre makter att han inte ska vinna.

Och avslutningsvis en intervju av Larry King.

Det känns som det saknas något här, men jag kan inte riktigt sätta fingret på vad.


TRE SAKER

1. Lustigt nog är detta andra gången på ganska kort tid som Ben Kingsley spelar huvudpersonens farbror som konspirerar för att ta över makten. Första gången var i "Prince of Persia: The Sands of Time".

2. Precis som i "Borat" och "Brüno" är det Larry Charles som står för regin.

3. Filmen finns i en "banned & unrated"-version som är runt 15 minuter längre. Det är dessvärre inte den version som finns på denna utgåva, vilket jag misstänkte då jag kom ihåg scener från filmens trailer som inte var med i själva filmen.


ANDERS JAKOBSON (2012-10-19)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (6)
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: Paramount
Ljud: DTS-HD 5.1 MA
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
Deleted and Extended Schenes, Music Video - Best love song "Your money is on the dresser", Larry King interview
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
THRILLERNA