Nu är det väl troligtvis inte slut än heller?

FILMEN

Inför "John Wick: Chapter 4" känner jag mig ändå lite peppad, men ganska snabbt in i den nästan tre timmar långa fjärde delen kommer jag ihåg att jag egentligen inte är speciellt förtjust i filmsviten. Bara genom att läsa rubrikerna på de tidigare recensionerna kan man ana en viss skepticism: "Flortunn anledning till pang-pang i massor", "Balanserar farligt nära gränsen till parodi" och "Den pensionerade yrkesmördaren vs. alla".

Rubriken till förra filmen är väl i och för sig inte så skeptiskt och skulle kunna fungera även till den här recensionen då temat fortsätter i denna direkt påföljande uppföljare. Även om sviten hållit på i närmare åtta år är det i filmernas värld bara dagar mellan dem. Om jag ska försöka mig på en sorts snabb sammanfattning så lyder den enligt följande:

Pensionerade yrkesmördaren John Wick (Keanu Reeves) hamnar i bråk med sonen till en rysk maffiaboss och ger sig ut på en hämndturné, vilket gör att ryssen sätter en prislapp på Wicks huvud som leder till att andra yrkesmördare jagar honom. Men Wick dräper för fullt tills hämnden är över. Direkt därpå får han ett nytt uppdrag av en gammal kollega som Wick ligger i tacksamhetsskuld till. Men Wick blir lurad och bestämmer sig för att hämnas och en ny prislapp på Wicks huvud sätts och vips är alla yrkesmördare efter honom igen. Den här gången slutar det med att Wick bryter mot en av yrkesmördarnas officiella regler, nämligen att mörda inom hotellet The Continentals väggar (en fristad för yrkesmördare), varpå Wicks vän och tillika hotellchef Winston Scott (Ian McShanes) tvingas förklara Wick excommunicado och alla hans rättigheter försvinner och - ja, ni gissade rätt - en prislapp sätts på hans huvud som får alla yrkesmördare att jaga efter honom. Wick vänder sig då mot organisationen Höga Bordet som sätter alla regler och gör allt vad han kan för att stoppa och döda dem.

Och det är väl där någonstans som "Chapter 4" börjar. Höga Bordet ger Marquis Vincent Bisset de Gramont (Bill Skarsgård) full stöttning och alla medel för att stoppa Wick. Bland annat beordrar han, med hjälp av lite utpressning, en före detta kollega till Wick, den numera blinda men fortfarande livsfarliga Caine (Donnie Yen) att döda Wick. Dessutom engageras en effektiv prisjägare, Mr Nobody (Shamier Anderson) att jaga efter Wick, men trots att Mr. Nobody har alla chanser i världen att knäppa Wick och få en rejäl slant för det gör han inte det. Oklart varför.

Det är lite samma upplägg som vanligt. Alla jagar Wick och Wick dödar alla. I och med att filmen är extra lång är det förstås extra långa actionscener och det är ju ur dessa hela filmen har sitt ursprung. Första "John Wick" gjordes av före detta stuntmänniskor som ville skapa fräcka actionscener och det gjorde de möjligen, men nyhetens behag har lagt sig lite nu fyra filmer in och jag känner mig allmänt trött på planlösa våldsscener helt utan moraliska tvivel.

Så har du sett en tidigare John Wick-film har du typ sett även denna. Den stora behållningen är Bill Skarsgårds intåg i sviten. Han följer både Michael Nyqvist och Peter Stormare som spelat onda typer med tydlig brytning i tidigare filmer och jag gillar Skarsgårds insats.

Trots att filmen konkluderar John Wick-sagan, så är det dessvärre så att det inte alls tar slut här. "John Wick: Chapter 5" är under utveckling och som ni kan läsa nedan så är ännu mer inom det här lilla filmuniversumet på gång vare sig man vill det eller inte. Nu är jag så pass investerad i det att jag förmodligen inte kan låta bli att titta även nästa gång, men för min del borde den pensionerade yrkesmördaren få pensionera sig på allvar nu.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. En spin-off-film som heter "Ballerina" ska komma 2024. Filmen kommer att utspela sig mellan "Chapter 3" och "Chapter 4" och kommer dessutom att vara Lance Reddicks sista skådespelarinsats eftersom han tragiskt nog avlidit. Han spelar The Continentals concierge Charon.

2. Och apropå The Contintental så är det namnet på en spin-off-tv-serie som ska komma redan under 2023. I september har den premiär på Peacock i USA. Det är i dagsläget oklart om, när och var den kommer att kunna ses i Sverige. Vissa andra Peacock-produktioner har gått att ses via HBO Max, Prime Video och SkyShowtime. Serien utspelar sig på 70-talet och innehåller en yngre upplaga av Winston Scott.

3. Donnie Yen har sagt sig vara sugen på en spin-off med Caine också så vi får väl se om universumet utökas ytterligare.


ANDERS JAKOBSON (2023-08-04)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (3)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: Streamat
Utkomstår: 2023
Bolag: SF Anytime
Ljud: Dolby Atmos
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA