Anders Jakobsons blogg

Årssammanfattning av 2016
Postad: 2017-01-01 10:05:08

Dags för min årliga sammanfattning av det gångna årets tv- och filmkonsumtion. Det här är en lång personlig tradition där jag bokför allt jag ser som kan räknas som långfilm, dokumentär, show, konsert eller tv-serie-säsong. Sedan toppen för några år sedan med nästa 500 sedda titlar på ett år har siffrorna stadigt dalat på grund av olika anledningar. Det kallas visst "livet".

Nåja, 2016 stannade räkneverket på 207 titlar och det blev 139 publicerade recensioner här på sidan. Och bland dessa har jag botaniserat fram de 25 som kändes starkast, och här kommer i alfabetisk ordning...

...DE 25 BÄSTA SLÄPPEN PÅ DVD/BLU-RAY/STREAMAT UNDER 2016

10 Cloverfield Lane (Science fiction)
Från ett monster till ett annat
- Den minnesvärda monsterfilmen från 2008 fick en uppföljare, eller snarare en "blodssläkting" när tre personer gömde sig från ett okänt hot i en bunker. Men var fanns hotet egentligen? Klaustrofobiskt spännande!

Batman v Superman: Dawn of Justice 3D (Action)
Hur maffigt som helst v Småklumpigt gjort
- Egentligen borde inte DC:s superhjältebatalj platsa på listan, men den är onekligen ett viktigt steg till att Justice League äntligen ska synas i en spelfilm. Ben Afflecks Batman gjorde mig inte besviken och Wonder Woman stal showen.

The Big Short (Drama)
Obegripligt men förtjusande ekonomidrama
- Det kommer en kaosartad ensemblefilm per år och här trängdes de kända ansiktena. Be mig inte redogöra för vad som händer - här är det bara att hänga med när fondförvaltare förutspår en bubbla som vänder upp och ned på allt. Inklusive denna recensent.

Captain America: Civil War 3D (Action)
Vändpunkt i välgjort superhjältekrig
- Marvel lyckades absolut bäst när de lät sina hjältar slåss mot varandra i en minst sagt episk fajt. Captain America och Iron Man tog ställning på var sin sida, men nytillskotten Black Panther och den nätsvingande ynglingen från Queens gjorde filmen.

Creed (Drama)
Arvet går vidare till en annan familj
- Arv och miljö, fader och son, legend och talang – ja, den sjunde Rockyfilmen innehöll många teman utöver de svettiga boxningsscenerna. Stafettpinnen förs vidare till en ny generation och det hela presenterades mycket bra.

The Danish Girl (Drama)
Strålande skådespelarinsatser
- Alicia Vikander kammade hem den första svenska Oscarsstatyetten för bästa kvinnliga biroll på över 40 år, men det var Eddie Redmayne som gestaltade titelns danska flicka i en gripande och imponerande vinnarfilm.

Deadpool (Actionkomedi)
Knappast den traditionella superhjälten
- I en tid när superhjältefilmerna står som spön i backen är det skönt när det kommer en film som inte tar sig själv på allt för stort allvar samtidigt som den gör just det. Ryan Reynolds drömprojekt blev mycket lyckat.

Den lille prinsen (Animerad)
Något alldeles speciellt
- Årets bästa animerade film kom inte från Disney, Pixar eller Illumination, utan det var en rad mindre aktörer som gav liv åt en mycket älskad barnbok, bland annat genom att ge den en rar och tänkvärd inramning. Fantastisk!

En man som heter Ove (Dramakomedi)
Stundtals rolig men hjärtskärande tragisk
- En av modern tids mest älskade svenska romaner blev en både underhållande och gripande film som kryper allt närmare en Oscarsnominering för Sverige. Hannes Holm förvaltade Fredrik Backmans text och Rolf Lassgård gav Ove ett ansikte.

The Fundamentals of Caring (Dramakomedi)
En halvdold pärla i filmutbudet
- I grund och botten var detta en variant på succéfilmen "En oväntad vänskap" men Netflix-originalet hittade en ton och känsla som gjorde den oemotståndlig. Kemin mellan Paul Rudds vårdare och Craig Roberts brukare var perfekt.

Hitta Doris 3D (Animerad)
Bra uppföljare som hittar sin egen karaktär
- Pixar tog upp tråden efter en av sina största succér och lyckades ge oss mer av samma vara samtidigt som det egna äventyret blev individuellt och spännande. Skiftet i huvudrollsfokuset kompletterades av nya roliga karaktärer.

Hush (Skräck)
Tyst terror
- Slashergenren med den tysta mördaren fick en spännande twist i "Hush" där det snarare handlade om det tysta offret när en dövstum kvinna med alla medel försvarar sig mot en babblig mördare. Årets skräckis?

The Intern (Dramakomedi)
Välskriven feel-good av yttersta toppklass
- Robert De Niro gör här en av sina bästa roller på senare tid som sympatisk och smart pensionär som får praktikplats på ett hippt modeföretag. Filmen fyller på feel good-kontot så det räcker och blir över och det enda felet är att filmen tar slut.

Love & Mercy (Drama)
Från djurljud till ett försenat leende
- Paul Dano och John Cusack gestaltar den legendariska musikern och låtskrivaren Brian Wilson under två perioder i hans liv. Dano tar Wilson in i vansinnet och Cusack tar honom ur det. Filmgodis för de som gillar musikbaserade filmer.

The Martian 3D (Science fiction)
Att hämta hem Matt Damon från Mars
- Hur överlever man helt ensam på Mars? Fråga Matt Damon - han vet. Även om filmen är ren fiktion - i alla fall just nu - är det inspirerande att se en person som vägrar ge upp trots att situationen är minst sagt hopplös.

Pawn Sacrifice (Drama)
Ett schackparti mellan stormakterna
- Att schack skulle kunna bli en rafflande filmsport kändes som en riktig högoddsare, men denna lätt paranoida, politiskt grundade thriller om det verkliga mästarmötet mellan Bobby Fischer och Boris Spassky bevisade det.

The Revenant (Drama)
Den typ som överlever
- Nej, Leonardo DiCaprio blev inte våldtagen av en björn under inspelningarna men mycket fick han utsätta sig för för att korrekt gestalta sin karaktärs otroliga kamp för att överleva. En film att se framför brasan - oavsett årstid!

Sing Street (Drama)
En lillebror till Once
- En förtjusande film om en samling ungdomar i 80-talets Dublin som startar ett band och går igenom subgenre för subgenre i takt med att de får nya favoritskivor. Under den charmiga musiken vilar en rar kärlekshistoria.

Spionernas bro (Thriller)
Spännande och välgjort på alla sätt och vis
- Kombinationen Steven Spielberg (regi), Coen-bröderna (manus) och Tom Hanks (huvudroll) var en riktig fullträff i denna kalla kriget-thriller där en amerikansk advokat hamnar i ett delat Berlin för att medla ihop tre utbyten på samma gång.

Spotlight (Drama)
Trovärdigt grävande bland vidrigheter
- En verklighetsbaserad historia från tiden då dagstidningar hade råd med fristående grävredaktioner, som i det här fallet nystar upp en övergreppshärva bland katolska präster som växer sig otäckt stor. Vidrigt men suveränt gestaltat.

Star Wars VII: The Force Awakens (Action)
En nystart med ett ansvar på sina axlar
- Succén var självskriven på förhand. Fortsättningen på rymdsagan fick upp historien till rätt nivå efter den tröga och inte speciellt tillfredsställande prequeltrilogin. Nu kan franchisen utvecklas med talang och värdighet.

Steve Jobs (Drama)
Från Macintosh till iMac på fjorton år
- I ett genialiskt och nytänkande grepp om biografifilmen berättade Danny Boyle och Aaron Sorkin om Apple och Steve Jobs i tre långa scener. Låt gå för att verkligheten inte återges korrekt, men så elegant och smart gjort.

Straight Outta Compton (Drama)
Attitydsfulla pionjärer
- Historien om ett av rapmusikens mest inflytelserika band berättar inte enbart om hur några unga män hittade rätt tillsammans, utan ger även en skrämmande bild av rasismen i 80-90-talets USA, speciellt polisens behandling av den svarta befolkningen.

Stranger Things - Säsong 1 (Science fiction)
80-talets bästa som aldrig gjordes då
- En av Netflix största fullträffar hittills gav oss Steven Spielberg/Stephen King-korsningen vi inte visste fanns. En 80-talsdoftande pärla som kramade ihop referenser från överallt till en gnistrande diamant. En av årets bästa nya serier.

The Walk (Drama)
Svindlande och spännande 400 meter upp
- Många spännande filmer 2016 utspelade sig på hög höjd men ingen fick det att kittla lika mycket i magen som filmatiseringen av lindansaren Philippe Petits vandring mellan World Trade Center-tornen 1974. Inget för höjdrädda!


anders jakobson

<< Januari 2017 >>
Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Sök i bloggen:
SENASTE 10 RECENSIONERNA AV ANDERS JAKOBSON:
RECENSERAT DENNA DAG (24/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA