Ett gediget hantverk

FILMEN

"Bödlarna" är en hårdkokt film noir från 1964 med Lee Marvin i huvudrollen som yrkesmördaren Charlie. Han och kollegan Lee försöker tillsammans lista ut varför deras senaste offer, den före detta racerföraren Johnny (John Cassavetes), inte verkade ha något emot att bli avrättad. Deras intresse förhöjs ytterliggare då Johnny varit inblandad i ett postrån, och bytet från kuppen, en miljon dollar, fortfarande är ute på vift.

Filmen är mestadels inspelad i studio, vilket ger berättelsen en lågbudget-känsla. En ansenlig mängd av filmen utspelas kring ett racinglopp, men inte heller där är många bilder fotade på plats, varför en stor mängd även för sin tid undermålig bakprojektion använts. Men storyn kräver liksom all film noir inte storslagna scener och grandiosa miljöer, utan det är genom de små detaljerna som historien hittar sin tyngd.

Och historien är riktigt bra, även om tempot inledningsvis är aningen segt. Handlingen berättas genom en serie tillbakablickar, där Charlie och Lee fungerar som de som håller ihop och slutligen knyter upp alla lösa trådar. Det blir en del twists längs vägen, inget som kommer att chockera dagens filmpublik, men tillräckligt underhållande för att intresset ska räcka filmen ut.

Marvin gjorde sig ett namn genom att spela just den sorts karaktär som han gör i "Bödlarna", en cool, humorlös och stenhård tuffing. Så han gör naturligtvis inte på något sätt bort sig i huvudrollen. Clu Gulager imponerar som hans barnslige och sadistiske sidekick, och Angie Dickinson är bra som genre-nödvändig femme fatale. Värt att nämna är att man här också kan se självaste Ronald Reagan i en stor roll, och som filmens skurk dessutom!

Regisserade gjorde Don Siegel, en veteran redan då, som ännu hade sina mest igenkända filmer framför sig, exempelvis "Dirty Harry" och "Flykten från Alcatraz". Stora delar av filmen känns ganska hantverksmannamässiga, men då och då glimmrar den till, exempelvis i den stora racingscenen och i synnerhet mot slutet av filmen, och avslöjar talangen bakom kameran. Siegel utsmyckar även filmen med en stor portion rått men inte överdrivet våld, vilket får produktionen att kännas modernare än den är.

Trots sina små imperfektioner är filmen bra. Ett gediget hantverk, helt enkelt. För den som gillar Lee Marvin och hårda kriminalfilmer är "Bödlarna" ett måste.


EXTRAMATERIALET

Inte mycket att orda om. En originaltrailer, ett fotogalleri samt lite anekdoter och biografier.


TRE SAKER

1. Filmen är baserad på en novell av Ernest Hemmingway, och är den andra långfilmsfilmatiseringen av historien. Den första dök upp 1946 och hade Burt Lancester i huvudrollen.

2. Lee Marvin använder en ljuddämpare till sin revolver. Detta fungerar inte i verkligheten.

3. Ronald Reagans roll i "Bödlarna" var den sista han gjorde innan han äntrade politikens värld. Om han gjorde bäst jobb som skådis eller president är upp till var och en att avgöra.


JOEL FORNBRANT (2007-09-10)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Studio S
Ljud: Dolby Digital stereo
Bild: 1.33:1
Extramaterial:
Specialskrivna biografier med Lee Marvin, John Cassavetes, Angie Dickinson, Ronald Reagan och Don Siegel, Bildgalleri, Filmografier, Trivia om filmen, Originaltrailer, Studio S-trailers.
RECENSERAT DENNA DAG (30/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA