Beck is Back

FILMEN

Ja, nu är Beck och de andra, eller i alla fall några av de andra, tillbaka. Den här gången blir det åtta nya filmer som alla får premiär på C More. Fyra under 2015 och fyra under 2016. Denna den femte omgången filmer med Peter Haber och Mikael Persbrandt i huvudrollerna är alltså lite mer utdragen än vi är vana vid. Beck spelas som vanligt alltså av Peter Haber och vi ser Mikael Persbrandt som Gunvald Larsson. Båda har de blivit lite äldre och det märks att det gått fem år sedan den senaste omgången filmer. Men båda passar i att vara lite äldre. Beck är det inte så stor skillnad på men Gunvald är i dag fortfarande brutalt ärlig och behöver inte anstränga sig för att skrämma skurkarna men han gör det med ett kontrollerat lugn som han tidigare saknat. Även Måns Nathanaelson, Rebecka Hemse och Ingvar Hirdwall återkommer som Oskar Bergman, Becks dotter Inger och grannen.

Men vi får även en hel del nya karaktärer. Anna Asp dyker upp som kollegan Jenny Bodén och Elmira Arikan som den lite udda dataspecialisten Ayda Cetin. Båda fungerar och även om Ayda ska vara lite udda fungerar hon. Hon är inte allt för överdriven som jag först befarade skulle vara fallet. Alla har dessutom fått en ny chef. Jonas Karlsson spelar Klas Fredén som jag först inte tycker speciellt bra om men han växer in i gänget under filmens gång och när eftertexterna rullar får jag nog erkänna att han är en av de bättre cheferna Beck och de andra haft.

Handlingen den här gången går ut på att en ung kvinna hittas mördad på ett hotell och ganska snart hittar Beck och gruppen några misstänkta men som vanligt är allt inte som man tror. Som vanligt är det inte alltid den som verkar mest misstänkt som är den skyldige. Kanske inte ens den som är näst mest misstänkt… Man lyckas bygga upp ett scenario där man gissar friskt vem som är den skyldige och själv räknade jag ut vem den skyldige var ungefär halvvägs in i filmen och det var en specifik händelse som gjorde mig säker och det visade sig att det var rätt.

"Rum 302" har alltså inte en jätteavancerad och invecklad handling men den fungerar och tillsammans med den grupp skådespelare man fått ihop den här gången så blir det en riktigt bra film. Håller de resterande sju samma höga standard kommer vi ha många trevliga filmtimmar framför oss.


EXTRAMATERIALET

Inget


TRE SAKER

1. Niklas Hjulström som spelar en av dem som misstänks för mordet spelade även i de "Beck"-filmer där Gösta Ekman gjorde rollen som Beck. Han spelade då Benny Skacke, en karaktär som inte finns i de senare filmerna men som i de allra första "Beck"-filmerna med Peter Haber spelades av Figge Norling.

2. Titeln "Rum 302" syftar förstås på det hotellrum där den unga kvinnan hittas död.

3. Som vanligt är filmen 90 minuter ganska exakt.


HANS-ÅKE LILJA (2015-03-24)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (55)
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2015
Bolag: Nordisk film
Tema: Beck
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
KOMEDIERNA