En utdragen brygga med viss behållning

FILMEN

Som ett oväntat mellanspel inför säsong två kommer denna tvåtimmars julspecial med "Sense8", den ganska komplicerade serie The Wachowskis gör för Netflix. Att det är en julspecial har mest att göra med att avsnittet släpptes i samband med julen 2016. Rent innehållsmässigt täcker det upp en ganska lång tidsperiod där vi bland annat både är med om karaktärernas födelsedag, 8:e augusti, och självaste nyårsafton. Avsnittet heter "Happy F*cking New Year" vilket kan tolkas på lite olika vis.

Seriens komplexitet gör sig påmind då inte ens Netflix egna sammanfattning räcker för att få mig i rätt sinnesstämning med alla bitar på plats. Det blir med andra ord lite trögt att bara få en så här kort dos av serien samtidigt som ett tvåtimmarsavsnitt paradoxalt nog känns utdraget och långt. Kanske hade serien tjänat på att göra ett timslångt, koncentrerat avsnitt i stället för något som känns som ett mellanting av ett utdraget avsnitt och en best-of av idéer från säsong 1. Varför var det till exempel nödvändigt med ytterligare en "orgie"-sekvens?

Med det gnället avklarat är det ändå något speciellt med den här världen där åtta olika människor knyts ihop mentalt i ett kluster. Vissa av dem har träffats på riktigt, andra har förälskat sig i varandra på ett mentalt plan, men samtidigt har träffats och dragit nytta av varandras egenskaper när de hamnat i olika knipor. Säsong 1 etablerade den långa vägen till att de åtta förstod varför främmande människor plötsligt stod bredvid dem som spöken och hur de gemensamt kan hantera sin sammankoppling, samtidigt som de blev varse om att de alla var jagade på olika vis.

Det här avsnittet är en direkt följd av första säsongens avslutande drama. Chicagopolisen Will (Brian J. Smith) räddade DJ:n Riley (Tuppence Middleton) ur en knipa på Island, men i samband med detta fick Viskaren (Terrence Mann), den omvända "sensaten" som nu jagar dem, ögonkontakt med honom och kunde därför tränga in i hans hjärna, något som kan driva vem som helst till vansinne. Den enda utvägen är självmord men Will ser i stället till att droga sig medvetslös så fort Viskaren gör sig närvarande. Riley tar hand om honom, men vad är det för liv de hamnat i?

I Mexico City blir karlakarlen och skådespelaren Litos (Miguel Ángel Silvestre) mörka hemlighet offentlig - han är gay och komprometterande bilder på honom och hans pojkvän Hernando (Alfonso Herrera) dyker upp och dödar hans karriär. 375 mil bor, i San Francisco håller sig hacktivisten Nomi (Jamie Clayton) gömd med sin flickvän Amanita (Freema Agyeman) i ett kvinnohus där det bara en tidsfråga innan de blir upptäckta. I Nairobi försöker Capheus (Toby Onwumere) få snurr på sin bussverksamhet medan Sun (Doona Bae) sitter fängslad i Seoul, förrådd av sin bror. I Mumbai gifter sig Kala (Tina Desai) med den man hon inte älskar men lyckas inte genomföra bröllopsnatten eftersom hon åtrår sensaten Wolfgang (Max Riemelt) i Berlin som är på väg att ramla in i sina gamla kriminella spår igen.

Trots att avsnittet avverkar en ganska lång tidsperiod känns det inte som vi kommer så värst mycket längre i historien. Vad man däremot tar med sig från detta avsnitt är att mytologin kring serien stärks. Det är inte ett kanonavsnitt, och det har definitivt sina brister, men som en brygga till nästa säsong fyller det i alla fall en uppgift.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Det är ett skådespelarbyte sedan sist. Aml Ameen har lämnat över rollen som Capheus till Toby Onwumere. Detta kommenteras genom att en kompis till Capheus säger att han ser annorlunda ut, varpå Capheus svarar "Ny frisyr". Kul!

2. Även en av Wachowskis har temporärt klivit av. Andy har precis som sin syster Lana kommit ut som transkvinna och heter numera Lilly, och som en följd av detta tar hon en paus från "Sense8" från detta avsnitt och under säsong 2.

3. Den uppmärksamme noterar att Lana gör en cameo i en scen. Man ser hennes rosafärgade dreadlocks bakifrån.


ANDERS JAKOBSON (2017-01-19)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (7)
20 senaste recensionerna i kategorin science fiction
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Science fiction, TV-serie
Format: Streamat
Utkomstår: 2016
Bolag: Netflix
Tema: Netflixoriginal
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (5/8):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI/JULI
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA