Fransk sci-fi med svenska muskler

FILMEN

Svenska Ola Rapace spelar här Arès, en fighter som passerar sitt bäst-före-datum med råge. Han fortsätter dock att slåss i de arrangerade galorna där allt är tillåtet. Doping är helt fritt och fighterna får trycka i sig vad som helst. Det gjorde även Arès när han var på toppen för tio år sedan men efter en hjärnblödning lyckades han aldrig komma tillbaka utan är nu mer en slagpåse för de andra.

Men så en dag får han ett erbjudande. Ta en ny form av doping och fightats. Företaget som tagit fram preparatet vill visa att man kan skapa supermänniskor med deras preparat och det ska Arès bevisa åt dem. Och det måste vara han. Vem som helst klarar inte av att använda det. Stämmer det inte överens med ens blod dör man inom en minut. Arès går efter påtryckningar med på att ta preparatet och det ger önskad effekt…frågan är bara till vilket pris.

Rapace är välpumpad och måste tränat en hel del inför rollen och han gör den bra. Dessutom talar han (i alla fall i mina öron) felfri franska. Själva handlingen är lite förutsägbar men som en "Blade Runner"-inspirerad film fungerar den. Det som är lite tråkigt är att man alltid ska framställa framtiden som en smutsig, stökig och nedgången plats. Är det så främmande att tro att framtiden kan vara riktigt trevlig? Fast å andra sidan skulle Arès motivation att göra det han gör då kanske saknas. Så kanske måste den vara som den är men jag kan inte hjälpa att tycka det känns lite klyschigt.

Filmen fyller dock sitt syfte och underhåller under de dryga 70 minuterna den är. Inget man kommer berätta för barnbarnen om men den fungerar, den underhåller och det duger gott åt mig en vardagskväll framför TV:n.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Originaltiteln är "Arès" efter huvudpersonen.

2. Jag är lite förvånad över att denna inte uppmärksammats mer i Sverige. Det är ju ändå en svensk som har huvudrollen…

3. Att de pratar franska vänjer man sig med men de franska namnen är svårare.


HANS-ÅKE LILJA (2017-05-11)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin science fiction
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Science fiction
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2017
Bolag: Studio S
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
RECENSERAT DENNA DAG (24/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA