Samma formel som alltid men bäst hittills

FILMEN

Den femte och näst sista filmen i filmatiseringarna av några av Maria Langs böcker heter "Farliga drömmar" och lite krasst sett följer den samma formel som de tidigare filmerna. Jag har inte läst någon av Langs böcker men vet att hon skrev väldigt många, och jag hoppas att de bjuder på lite mer variation än vad filmerna har gjort...

Åter igen hamnar Puck (Tuva Novotny) mitt i ett mordfall. Lustigt hur hon är rätt person på fel plats i historia efter annan... För första gången har hon dock ett vettigt arbete. Hon har nämligen fått ett vikariat som sekreterare hos den berömda och Nobelprisbelönade författaren Andreas Hallman (Claes Ljungmark). Hallman lever i en gigantisk herrgård som är så hemlighetsfull att Pucks man Eje (Linus Wahlgren) inte ens får följa med in när han skjutsar Puck till hennes nya jobb.

Puck är lätt exalterad över att få jobba tillsammans med en författare som hon verkligen gillar, men blir förvånad över den märkliga stämningen i huset. Varken författarens fru (Siw Erixon) eller deras båda gemensamma barn (Simon J. Berger och Vera Vitali) verkar gilla honom, och själv verkar författaren bara tolerera sin hjärtsjuke son från ett tidigare äktenskap (Joel Spira) och dennes fru (Hanna Alström).

Men så sker ett plötsligt dödsfall mitt framför näsan på Puck och den döende viskar "mord" även om dödsfallet verkar vara naturligt. Orolig ringer Puck till Eje och strax därpå sker ett till dödsfall men innan dess har någon försökt mörda Puck. Dags för polisen Christer (Ola Rapace) att göra entré och lösa fallet.

Nu kan det kanske verka som att jag förlöjligar filmen, men faktum är att jag personligen tycker att denna film är den bästa av de jag sett. Framför allt är det en välspelad deckare med många välmeriterade skådespelare som gör sitt jobb väl.

Den enda bristen är väl att formeln känns lite uttjatad nu. En mängd människor i ett relativt slutet sällskap där alla känns misstänka av en eller annan anledning. Några få ledtrådar - vilseledande eller inte - läggs ut under filmens gång och man får leka deckare i tv-soffan. Har man tur gissar man rätt.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Mitt örnöga snappade upp en liten detalj redan i inledningen av filmen där en av Hallmans böcker glimtar förbi. Längst ned på framsidan står det "Dagmars förlag", vilket är en passning till Dagmar Lange, det vill säga kvinnan bakom pseudonymen Maria Lang.

2. Den undertryckta sexuella spänningen mellan Puck och Christer får vatten på sin kvarn när de tvingas dela hotellrum, där det går lite hett till. Eller gör det det?

3. Eje är knappt med i filmen men när han är med oroar han sig om Puck varit med någon annan eller om hon varit med Christer. Ska det bli en utblommad kärlekstriangel i finalfilmen?


ANDERS JAKOBSON (2013-11-06)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (5)
20 senaste recensionerna i kategorin kriminaldrama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Kriminaldrama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2013
Bolag: SF
Tema: Svenska deckare, Kompletta tv-serier
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (28/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA