Dream team i smart och starkt drama

FILMEN

Tom Hanks, Julia Roberts och Philip Seymour Hoffman i huvudrollerna, Aaron Sorkin som manusförfattare och Mike Nichols som regissör. Det är rena dream teamet man samlat ihop till "Charlie Wilson's War" och resultatet är ett starkt och intelligent politiskt drama med en underliggande humor främst i Sorkins kännetecknande dialog.

Filmen är baserad på en verklig historia från 80-talet där kongressledamoten Charlie Wilson lyckades få slut på det kalla kriget genom att skjuta in hemliga amerikanska pengar i Afghanistans kamp kom det kommunistiska väldet.

Huvudrollen görs stiligt av Tom Hanks. Charlie Wilson är en lite annorlunda kongressledamot som har ett utvecklat intresse för utrikespolitik och partajande med läckra kvinnor. När han visar ett intresse för situationen i Afghanistan och beordrar att den hemliga budgeten ska fördubblas från 5 miljoner dollar till 10 blir han kontaktad av ruskigt rika Joanne Herring (Roberts) - Texas sjätte rikaste kvinna - som han sedan tidigare har ett förhållande med. Hon ser till att han får åka iväg till Pakistan där flyktingarna från Afghanistan väller in för att se saken med egna ögon, för 10 miljoner - det är ett skämt enligt Herring.

Sagt och gjort - Wilsons engagemang växer och hans vägar korsas med CIA-agenten Gust Avrakotos (Hoffman) och de tre inleder en hemlig operation för att få slut på Sovjets förtryck genom att knyta ihop aktörer som hatar varandra - judar och muslimer, genom att påverka presidenter och andra makthavare så att ännu mer pengar kan skjutas in i operationen - allt med hjälp av Wilsons charm och eviga löfte om att alltid hålla det han lovar. Kan en simpel kongressledamot med cowboystövlar och ett rykte om att ta kokain med strippor klara av att förändra historien för gott?

Hur osannolik den här historien än känns så är den sann och filmen, baserad på en bok George Crile, flyter på i ett jämt och fint tempo att de ca 100 minuterna passerar i ett kick. I och med att det är idel proffs i huvudrollerna så är skådespelet exemplariskt. Det enda man egentligen misslyckas med att skildra är att historien utspelar sig under i princip hela 80-talet, men som det ofta blir i filmer känns det som det är några veckor på sin höjd.

Men det är så klart bara en liten fläck på kartan. "Charlie Wilson's War" är helt klart den bästa politiskt laddade dramakomedin sedan "Wag the Dog".


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av två kortare bakomfilmer där den ena är en making of och den andra skildrar verklighetens Charlie Wilson.

Making of-filmen fokuserar till en början mycket på Aaron Sorkins insats men går sedan vidare in på det mesta när det gäller själva historien. Skådespelarna medverkar flitigt och diskuterar sina karaktärer och annat.

I den andra filmen får vi träffa de verkliga Charlie Wilson och Joanna Herring (Gust Avrakotos medverkar endast på bild varför jag antar att han inte är i livet längre). Till att börja med kan man konstatera att trion Hanks, Robert och Hoffman är tämligen lika sina förebilder och att Wilson och Herring verkar vara precis som de framställs i filmen.


TRE SAKER

1. I sann Sorkin-anda är det några "walk and talk's" i filmen. Han kommer inte i från dem.

2. Filmens ledmotiv låter som en blandning av "Vita huset" och "Sagan om ringen". Mycket märkligt.

3. Som historien har visat ledde detta frigörande av Afghanistan till att fundamentalister kunde återvända och sätta igång sina organisationer där, mycket tack vare att USA helt sonika försvann efter att de fått bort ryssarna.


ANDERS JAKOBSON (2008-05-25)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin dramakomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dramakomedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Universal
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
The Making of Charlie Wilson's War, Who is Charlie Wilson?
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA