Den snabba lilla rackaren

FILMEN

Turbo, eller Theo som han heter egentligen, är en vanlig trädgårdssnigel. Skillnaden mellan honom och de andra sniglarna i hans trädgård är att han drömmer om att bli en racerförare. De andra är fullkomligt nöjda med att krypa omkring och äta en och annan tomat men inte Turbo. Han vill helst sitta i garaget och titta på biltävlingar på TV:n som står där. Men så en dag får han chansen att förändra sitt liv…

Genom en olycka får han magiska krafter som gör att han blir snabbare än en riktig bil och nu ska hans drömmar bli sanna. Han träffar Chet som driver en tacorestaurang med sin bror men på fritiden anordnar snigelrace och när deras vägar korsas förändras allt. Turbo ska ställa upp i IndyCar 500. Naturligtvis väcker det uppståndelse när en snigel ska tävla mot riktiga bilar men han får chansen och tar den.

"Turbo" är underhållande och bra animerad men jag har lite svårt när själva handlingen blir lite för konstig. En snigel som tävlar mot bilar och även om folk blir förvånade är det förvånansvärt få som blir ordentligt förvånade. De flesta köper det utan allt för stora invändningar. Själv tycker jag mest att det känns underligt. Och jo, jag vet att detta är en familjefilm som inte nödvändigtvis behöver följa verkligheten men här blir det lite för mycket. Vilket är synd för annars är den rätt bra. Jag gillar karaktärerna.

Och karaktärer får vi i mängder. Dels de trädgårdssniglar som är Turbos familj, där även hans bror finns med. Dels de nya tävlingssniglarna som han träffar hos Chet och dels ett gäng människor. Filmen innehåller förvånansvärt många karaktärer och de flesta är rätt bra. Sen är det alltid svårt att få till människorna på ett tillfredställande sätt. "Turbo" underhåller, men är inte en av de animerade familjefilmer man kommer se om.


EXTRAMATERIALET

Vi får en massa extramaterial men det mesta är rätt trist. Det är musiken från filmen, det är hur man lär sig rita sniglar, man kan designa sin egen snigel och så vidare.

Sen får vi också ett fejkat TV-program om racerförare där de intervjuar Turbo men till min förvåning är det samma kille som gör den svenska rösten både till den som intervjuar och Turbo vilket är otroligt förvirrande. Så får man naturligtvis inte göra 2014. Det är något man gjorde på ryska kabelkanaler som sände "Dallas" på 80-talet men i dag är det otroligt fel!


TRE SAKER

1. Ryan Reynolds gör Turbos röst.

2. Det blir lite larvigt när Turbo tävlar mot bilarna…

3. Man får aldrig riktigt förklarat varför Turbo får de krafter han får.


HANS-ÅKE LILJA (2014-03-13)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2014
Bolag: Dreamworks
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.35:1
Extramaterial:
Turbo i High Definition, Vinnarcirkeln, Glidarens musikmaskin, Team Turbo: Coola knep, Möt Dito: Bortklippt scen, Tävlingen: Skisser, Bli en konstnär!, Snäckskalspel och Dreamworks värld
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA