1920-talets Sopranos

FILMEN

"Boardwalk Empire" påminner en hel del om "Sopranos" samtidigt som dem inte alls är speciellt lik den. Låt mig förklara: I stora drag är upplägget rätt lika i de båda serierna även om de handlar om helt olika människor och utspelar sig på helt olika ställen och i helt olika tidsepoker. Känslan över serierna är dock den samma och jag tror att "Boardwalk Empire" har chansen att bli nästan lika bra som "Sopranos".

I "Boardwalk Empire" får vi följa Enoch "Nucky" Thompson (underbart spelad av Steve Buscemi) som är skattmästare i Atlantic City under det tidiga 1920-talet. Han är vald av folket, men han gör allt han kan för att sko sig själv i första hand och om det blir lite över eller om det är någon han tycker förtjänar lite hjälp (och om det gagnar honom själv) kan han kanske tänka sig att hjälpa till. När det sen införs förbud mot alkohol är Nucky den som ser till att alla har att dricka ändå.

I den första säsongen, som består av 12 avsnitt, är den röda tråden för Nucky att se till att han blir omvald. För att få detta att hända köper, mutar och hotar han alla och allt som kommer i hans väg. Det hjälper dessutom att han har sin bror Eli som polismästare och en massa andra hantlangare som är villiga att göra hans smutsjobb.

Det finns en hel del karaktärer i serien och vi får här lära känna dem alla, deras bakgrunder och deras relationer till varandra. Detta samtidigt som vi får följa Nuckys väg mot fortsatt styre i Atlantic City, vilket inte alltid går så lätt. Motståndare försöker mörda honom och han låter själv ha motståndare mördade. Dessutom jagas han av agent Nelson Van Alden som bestämt sig för att sätta dit honom. Kosta vad det kosta vill.

Jag gillar som sagt "Boardwalk Empire" och har stora förhoppningar på kommande säsonger.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består förutom av kommentarspår av fyra dokumentärer. En som tar oss med på en historisk tillbakablick på Atlantic City och vilken betydelse staden hade på 1920-talet. I en tar Greg Antonacci som spelar Johnny Torrio med oss på en guidad tur av de ställen där verklighetens gangsters höll till på och som är förvånansvärt lika i dag som de var då.

De två sista visar hur serien spelades in och en hur man byggde upp boardwalken som syns i serien. Dessutom har man lagt till karaktärsinformation som man sett till att man bara kan komma åt om karaktären varit med i avsnitten på just den skivan. Smart.


TRE SAKER

1. Lite kul är det att man slängt in Al Capone i serien. Här är han dock i början av sin karriär och inte den gangster han senare skulle bli känd som.

2. Mark Wahlberg dyker upp som producent för avsnitt nummer 8.

3. Martin Scorsese är med och producerar serien och ska man tro extramaterialet är det mycket tack vare det som serien fick klartecken från HBO.


HANS-ÅKE LILJA (2012-02-21)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (4)
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 5
Utkomstår: 2012
Bolag: Warner Bros.
Tema: Kompletta tv-serier, HBO-original
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk Widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Evolving character dossier, Making Boardwalk Empire, Creating the Boardwalk, Speakeasy tour, Six audio commentaries with cast and crew and Atlantic City: The Original Sin City
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (13/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA