Svulstigt men ändå väldigt bra

FILMEN

"World Trade Center" är i grund och botten en riktigt bra film. Tyvärr faller den i samma fälla som så många andar amerikanska storfilmer. Nämligen; den blir för svulstig. Den blir för patriotisk. Den blir lite för mycket.

Jag har alltid haft lite svårt för när filmerna blir för patriotiska. Skräckexemplet är när presidenten i "Independence Day" hoppar in i ett jaktflygplan och ger sig ut och jagar aliens som om det vore den enklaste sak i världen. Scener som denna får mig genast att vilja stänga av filmen.

"World Trade Center" innehåller en del sådana scener men lyckas minimera dom så det faktiskt blir uthärdligt. Bland annat är det en scen där det samlats hundratals människor som står och hurrar när man lyckat så fram en person, som inte är en personlighet som alla känner till, ur rasmassorna.

Men om man nu bortser från det lite översvulstiga i filmen är den faktiskt väldigt bra. Den handlar om en grupp poliser som ger sig in i ett av tornen för att evakuera folk. När de är på väg upp rasar hela tornet och de begravs i rasmassorna. Allt detta händer under filmens första halvtimmen. Resterande en och en halv timme av filmen handlar om deras försök till överlevnad samtidigt som man får följa deras familjer som kastas mellan hopp och förtvivlan.

Jag måste erkänna att det är rätt tufft av Oliver Stone att göra film av 9/11. Det är trots allt inte mer än lite drygt fem år sedan den inträffade. Men han lyckas göra det på ett stilfullt sätt och samtidigt ett väldigt effektfullt sätt. Emellanåt får man nästan känslan av att man sitter och tittar på en dokumentär om händelsen, filmad direkt på plats.

Vi får dock inte se något om de katastrofer som utspelar sig uppe i tornen och det hade nog inte varit möjligt riktigt än, det är nog fortfarande för känsligt. Dokumentärer är en sak men en spelfilm? Det tror jag inte amerikanerna är redo för än. Inte vi andra heller för den delen kanske…

Huvudrollerna som de instängda poliserna John McLoughlin och Will Jimeno görs av Nicolas Cage och den relativt okände Michael Peña. Både de och resten av skådespelarna väldigt bra ifrån sig. Men andra ord, står man ut med lite svulstig amerikansk patriotism har man två mycket underhållande timmar framför sig.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av två kommentarspår och bortklippta och/eller förlängda scener. De flesta av de kortade/borttagna scenerna hamnade i papperskorgen med all rätt men det finns en med en brandman som vill hänga med poliserna som är väldigt talande. Den borde fått vara kvar.

Det finns även en dubbel-DVD med mycket mer extramaterial på. Ena skivan består av endast material om filmen och berättelser från folk som överlevde katastrofen. Personligen skulle jag inte tveka att lägga ett par extra tior och få med allt det…


TRE SAKER

1. Jag är lite besviken på att man inte använde sig av originalpostern till DVD-omslaget för den här utgåvan (det används till 2-diskutgåvan). Det där man ser de båda tornen med två mänskiga siluetter emellan. Det är ett mycket mer effektfullt omslag än det man valt här.

2. Det står på framsidan att detta är en sann berättelse om mod och överlevnad men jag måste erkänna att jag är skeptisk. Personligen tror jag att det finns delar som är sanna men långt ifrån allt…det är jag nästan helt övertygad om.

3. Filmen till ära har Nicolas Cage skaffat sig en stor och präktig mustasch och jag kommer på mig själv att hela filmen igenom tänka: "Snälla, raka bort mustasch…NU!"


HANS-ÅKE LILJA (2007-02-23)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (4)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Paramount
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Kommentarspår med Oliver Stone, Kommentarspår med Will Jemeno, Scott Strauss, John Busching och Paddy McGee och bortklippta och förlängda scener (med eller utan kommentarer).
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (19/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA