En minneslucka med många twister

FILMEN

I "Fear and Loathing in Las Vegas" finns en sekvens där Johnny Depp och Benitio Del Toro vaknar upp efter en sällsynt våt natt där man verkligen undrar vad fan som pågått. Johnny Depp vaknar upp med gummistövlar och ödlestjärt och en bandspelare fasttejpad på bröstet. En av de sjukaste scener jag sett, men frågan är om den inte toppas i "Baksmällan"?

Phil (Bradley Cooper), Stu (Ed Helms) och Alan (Zach Galifianakis) vaknar upp i en totalt demolerad lyxsvit med en baby i en garderob, en tiger i badrummet och skräp och skit överallt. De har åkt till Las Vegas för att ha svensexa för Doug (Justin Bartha) under parollen "en natt vi aldrig kommer ihåg, men som ingen av oss glömmer".

Mycket riktigt kommer ingen ihåg någonting och vad som värre är att Doug är helt försvunnen, och han som ska gifta sig om en dag. För att försöka hitta sin kompis börjar de tre vännerna att gå i sina fotspår och lista ut vad fan som egentligen hänt, vilket ska bli ett uppvaknande med många mer eller mindre negativa överraskningar.

Filmen berättas lite omlott, men det står klart redan från första början att något har gått käpprätt åt helvete, men genom att utelämna 12 timmar ur handlingen så kopplar filmen ett fast grepp om tittaren. Vad fanken har de råkat ut för? Det blir både spännade och väldigt roligt på samma gång.

I och med att Justin Bartha är försvunnen ur historien under större delen av filmen så väger allting på övriga tre huvudrollsinnehavare, och de klarar galant av att leverera en riktigt rolig komedi. Allra roligast är det minst kända ansiktet i gruppen - Zach Galifianakis - som spelar en väldigt speciell person, vars repliker och handlingar ständigt överraskar. En oerhört rolig skådespelare.

"Baksmällan" är en film att se när man kanske mår lite tjyvis efter en kväll som inte riktigt gick som den borde, eller egentligen när som helst. Den lär roa och underhålla under nästan alla omständigheter.


EXTRAMATERIALET

Som extramaterial får vi följa med på en "Map of destruction" med nedslag på de olika inspelningsplatserna i Las Vegas komplett med intervjuer. Skådespelarna är både sig själva och "i karaktär" vilket är lite förvirrande. Hela inslaget känns lite segt trots att det bara är en kvart långt.

I filmen improviseras en liten sång fram och här finns en längre och betydligt sämre variant, så man valde absolut rätt version till filmen.

Avslutningsvis finns det bloopers och improvisationer blandat. Underhållande!


TRE SAKER

1. En uppföljare till filmen planerades redan innan "Baksmällan" gick upp på bio. Undrar vad den ska handla om?

2. Lindsay Lohan blev erbjuden en roll i filmen som nu Heather Graham gör, men tackade nej då hon inte gillade manuset och trodde att filmen skulle floppa. I efterhand har Lohan insett sitt misstag.

3. Sviten som grabbarna får har rumsnummer 2452. 2+4+5+2 = 13, vilket ska vara en förklaring till varför det går åt helvete.


ANDERS JAKOBSON (2010-01-01)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (2)
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Warner Bros.
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.40:1
Extramaterial:
Map of destruction, Three best friends song, Roliga klipp
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA