Marvel-tv Marvel-tv

FILMEN

Trots att Marvels filmuniversum redan gjort vissa avstamp i tv-världen är det i och med Disney+-originalet "WandaVision" som det börjar på riktigt. För ett MCU-fan som valt att hänga med i allt som hänt i filmsvitens tre faser är det otroligt viktigt att även se dessa tv-serier då de ändå får ses som långa filmer i sviten snarare än relaterade tv-serier. "WandaVision" har kopplingar till det förflutna och skapar nya viktiga beståndsdelar för universumets utveckling.

Med andra ord kommer man att ha missat något om man inte sett denna miniserie. För det är vad det är. "WandaVision" är ingen återkommande serie som kommer att tuffa vidare i säsong efter säsong. Här handlar det om nio avsnitt i väldigt varierande längd som berättar en märklig, rörande och spännande historia med Avengers-medlemmarna Wanda Maximoff (Elizabeth Olsen) och Vision (Paul Bettany) satt efter händelserna i "Infinity War/Endgame". Till en början är serien enbart knäpp där Wanda och Vision lever småstadsliv à la en sitcom på 50-talet med alla ingredienser så som pålagda skratt, nyfikna grannar (Kathryn Hahn) och små äventyr på jobbet och i grannskapet. Men framför allt Vision känner att något är fel.

Som tittare är det minst sagt förvirrande på ett kittlande sätt. Dels är det vansinnigt välgjort där tonen från gamla sitcoms genom tiderna - vi går nämligen från årtionde till årtionde för varje avsnitt - är otroligt bra fångad, med vinjettlåtar och allting. Dels är det bara så himla konstigt - varför är det så här? Men så småningom börjar bilden klarna och utan att gå in för mycket på detaljerna så kan man säga att Wanda använt sina krafter till att bygga en egen värld för sig själv och sin döda partner, för Vision dog flera gånger om i striderna mot Thanos.

Jag måste säga att "WandaVision" verkligen levererar. Jag var aningens tveksam till när serien utannonserades och var fortfarande tveksam (men fascinerad) när den började rulla, men blev snabbt överförtjust när alla smarta pusselbitar faller på plats. Dessutom plockar den tillbaka karaktärer från MCU som vi kanske inte hade räknat med att få återse i ett sådant här sammanhang. Randall Parks lite halvfumliga polis Jimmy Woo från "Ant-Man and the Wasp" paras ihop med Kat Dennings småcyniska Darcy Lewis från "Thor"-filmerna och bildar ett litet team med Monica Rambeau (Teyonah Parris) som alltså är dottern till Carol Denvers/Captain Marvels gamla flygkollega Maria Rambeau. Nu vuxen har hon en position inom S.W.O.R.D. (Sentient World Observation and Response Department) och efter den här serien är det tydligt att Monica Rambeau är en karaktär som kommer att stanna kvar.

Känslan av "WandaVision" kommer också att hänga kvar. Det är inte en konstig serie även om den inleds i ett udda format, och det mesta får sin förklaring under de nio avsnitten. Dessutom är serien oväntat emotionellt laddad, vilket hör ihop med förklaringen till varför serien är vad den är. Helt suverän är den i alla fall och det ska bli spännande att se dels var de här karaktärerna tar vägen framöver och dels vad Marvels övriga tv-projekt för Disney+ kommer att bjuda på. Det känns som den här franchisens framtid är väldigt stabil och spännande.


EXTRAMATERIALET

Inget. Men: vissa av avsnitten har mid- och/eller postcreditsscener, så missa inget. Framför allt inte i det sista avsnitten som har båda!


TRE SAKER

1. Jag har ju i tidigare recensioner kallat Wanda Maximoff för Scarlet Witch, vilket är det hjältenamn hon har i serierna. Men det är först i denna serie som hon faktiskt får det namnet.

2. 2022 är det tänkt att vi ska återse Scarlet Witch som en viktig del av "Doctor Strange in the Multiverse of Madness". Det är inte svårt att förstå varför det kommer att bli så efter "WandaVision".

3. Härnäst på Disney+ i MCU: "The Falcon and The Winter Soldier" (sex avsnitt med start i mars 2021) och "Loki" (sex avsnitt med start i juni). Därefter kommer "What If...?", "Ms. Marvel" och "Hawkeye" innan nyår och bland annat "Moon Knight" och "She-Hulk" under 2022 men med väldigt mycket mer planerat.


ANDERS JAKOBSON (2021-03-08)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (62)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action, TV-serie
Format: Streamat
Utkomstår: 2021
Bolag: Disney+
Tema: Superhjältar
Ljud: Dolby Atmos
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA