En smygintroduktion till kosmiska Marvel

FILMEN

Tio år och tjugo filmer skulle det ta innan Marvel presenterade sin första film med en kvinnlig superhjälte i förarsitsen. Det var väl ändå på tiden? I tv-sammanhang har de hunnit med både "Agent Carter" och "Jessica Jones", men sett till den stora helheten har Marvels filmuniversum varit en rejäl korvfest. Kanske kan "Captain Marvel" vara det första steget till ett lite bredare utbud?

Vad som i alla fall är klart är att filmen är en smygintroduktion till Marvels kosmiska sida. Det kan man visserligen påstå att både Thor- och Guardians of the Galaxy-filmerna redan klarat av, men från Marvel-håll har det kommit indikationer att fas 4 av filmserien ska bli mer kosmisk.

Captain Marvel är initialt Vers (Brie Larson) en krigare i den teknologiskt avancerade Kree-rasen på planeten Hala någonstans i universum. Vers bär på en kraftfull energi inombords som hon tränas till att hantera av Yon-Rogg (Jude Law). Hon bär även på en minnesförlust och mellan varven upplever hon fragmentariska minnesbilder som hon inte förstår vad det är. Kree är i krig med de fientliga Skrulls, hamnskiftande varelser som kan se ut som vem som helst, och när Vers tillfångatas av Skrulls hittar de minnen i hennes huvud som indikerar att hon levt ett annat liv på jorden och efter lite drama ramlar hon ned i Los Angeles 1995.

Givetvis är S.H.I.E.L.D. med Nick Fury (Samuel L. Jackson) och nykomlingen Phil Coulson (Clark Gregg) i spetsen först på plats och blir snabbt varse om att den mystiska rymdkvinnan inte är den enda figuren som ramlat ned från skyn. Fyra Skrulls med Talos (Ben Mendelsohn) som karismatisk ledare jagar efter henne. Vers lyckas identifiera delar av sin bakgrund från de framgrävda minnena och tillsammans med Nick Fury gräver de vidare tillsammans och kommer fram till att hon egentligen heter Carol Denvers och var en stridspilot som försvann sex år tidigare. En viss Dr. Wendy Lawson (Annette Bening) är framträdande i hennes minnen och hon är en nyckel till vem Carol Denvers var och vem hon blev när hon försvann och framför allt vem hon kan bli om hon tar tillvara på alla sin kraft. Och det behöver hon när andra sanningar kommer upp till ytan.

Som så många andra Marvel-karaktärer finns det en lång och komplicerad historik bakom Captain Marvel. Det är nämligen en karaktär som haft många olika inkarnationer och alias under åren. Carol Danvers-varianten är förhållandevis ny - 2012 blev hon Captain Marvel, men den första varianten var Kree-krigaren Mar-Vell 1967. Filmversionen är alltså en kombination av flera olika varianter med grunden i den senaste versionen. För att komplicera det ytterligare var Captain Marvel ursprungligen namnet på en karaktär från Fawcett Comics redan 1939 som publicerades fram till 1953 då DC Comics tyckte att karaktären var en kopia av Superman. 1972 återuppstod karaktären inom DC-världen under namnet Shazam eftersom namnet copyrightats av Marvel...

Det komplicerade tjafset åsido: filmen "Captain Marvel" är ett bra tillskott till Marvels filmuniversum, kanske framför allt för att den utspelar sig på 90-talet vilket ger enorma möjligheter till nostalgiska tillbakablickar och passningar (Stan Lee-cameon!), udda musikval (Lita Ford! No Doubt! Hole! Nirvana!) och yngre upplagor av Samuel L. Jackson och Clark Gregg med datasmink. Den kosmiska delen av det hela roar mig inte lika mycket och det gör mig lite bekymrad inför framtida filmer. Dock är Ben Mendelsohn riktigt bra som Skrulls-ledaren Talos med sitt ganska ironiska agerande.

Vilket leder oss till att filmen faktiskt är riktigt rolig emellanåt. Vissa av Marvels filmer angränsar till att vara komedier, men riktigt så frikostig med skämten är inte "Captain Marvel". Den är väl avvägd mellan komedi, action, drama och scifi. Dessutom måste jag säga att jag gillar karaktären. Det är ingen jag haft någon relation till tidigare, men när Captain Marvel blommar ut i all sin prakt förstår jag var hon är populär bland fansen. Carol Danvers känns som en karaktär som kan bli långvarig i den här filmserien och det ska bli spännande att höra av Marvel har för planer för henne framöver.


EXTRAMATERIALET

Ska man ta för givet att folk som skaffar blu-ray:en redan sett filmen på bio? Det gör skivans producenter i alla fall i och med valet att spela filmen med en introduktion av manusförfattarna och regissörerna Anna Boden och Ryan Fleck. Den korta introduktionen är knappast spoilerfri. Nåja. Ett kommentarspår med desamma ligger också med.

I övrigt finns en knapp halvtimme fördelade på sex featuretter som berättar lite om karaktären och filmens tillkomst. Vi får även ett litet porträtt av Nick Fury med en del tillbakablickar till hela Marvel Cinematic Universe-produktionen, vilket är roligt att se. Det läggs även lite fokus på ovan nämnda Boden och Fleck samt en grundkurs i relationen Kree/Skrulls. Den sista featuretten är lite skämtsamt 90-talsanpassad med 4:3-format, bildstörningar, tuff voiceover och taffliga videoeffekter. Rätt onödigt gjort då övrigt innehåll i featuretten hade gynnats av ett seriösare anslag.

En samling bortklippta scener och bloopers ligger även med. Jag kan sakna en liten djupdykning i karaktären Captain Marvel i och med att den historik jag skrev om ovan kanske inte är jättekänd för merparten av filmfansen.


TRE SAKER

1. I vanlig Marvel-anda finns det två bonusscener. Den första är direkt kopplad till "Avengers: Endgame" så till den mildra grad att det faktiskt förutsätts att man sett "Captain Marvel" innan Avengers-filmen.

2. Den andra är av det lite mer komiska slaget och skildrar något de flesta kattägare varit med om - till en viss gräns...

3. Namnet Captain Marvel sägs aldrig. Första gången det sägs i Marvel-sammanhang är i "Spider-Man: Far From Home".


ANDERS JAKOBSON (2019-07-22)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (62)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
© Disney
Genre: Action
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2019
Bolag: Disney
Tema: Superhjältar
Ljud: DTS-HD Master Audio 7.1
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
Extramaterial:
Becoming a Super Hero, Big Hero Moment, The Origin of Nick Fury, The Dream Team, The Skrulls and the Kree, Hiss-sterical Cat-titude, Deleted Scenes, Gag Reel, Audio Commentary, Play Movie With Intro By Directors Anna Boden & Ryan Fleck
RECENSERAT DENNA DAG (22/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA