Ett fantastiskt avslut men inte slutet

FILMEN

När "Iron Man" kom 2008 var jag egentligen inte överdrivet intresserad. Det var en serietidningskaraktär som jag inte hade någon direkt relation till. Föga skulle jag ana att filmen blev starten på modern tids mest stabila och framgångsrika filmfranchise som elva år senare och med 20 (!) filmer mellan skulle få en konklusion i tidernas största superhjältefilm - "Avengers: Endgame". Jo, jag vet att jag beskrev "Avengers: Infinity War" i samma ordalag och de är ju på sätt och vis två delar av samma historia.

Det är lite problematiskt att skriva den här recensionen. För vem skriver jag? Den som är med på tåget och i fas med franchisen eller den som inte alls är det? Filmen har ju sin startpunkt i den kanske mest dramatiska vändningen filmsviten kan erbjuda, något som vore en obehaglig spoiler för många. Jag måste nog ändå utgå från att mina läsare är i fas så om du därför är en person som inte är det ber jag dig helt enkelt sluta läsa här, eller göra det helt på eget ansvar.

Då så.

"Infinity War" slutade med att Avengers misslyckades med att förhindra Thanos (röst och motion capture av Josh Brolin) att lokalisera alla infinity stones och sedan använda dem. Det var en kamp på många fronter som blev alldeles för svår och när Thanos slutligen knäppte sina fingrar exekverades hans effektiva elimineringsplan. 50 procent av universums befolkning gick bokstavligt talat upp i rök och i och med försvann väldigt många av de Avengers vi lärt oss att älska. Kvar blev lämpligt nog medlemmar ur originaluppsättningen - Tony Stark/Iron Man (Robert Downey Jr), Steve Rogers/Captain America (Chris Evans), Natasha Romanoff/Black Widow (Scarlett Johansson), Thor (Chris Hemsworth) och Bruce Banner/Hulken (Mark Ruffalo).

Några som vi inte såg alls i förra filmen var Clint Barton/Hawkeye (Jeremy Renner) och Scott Lang/Ant-Man (Paul Rudd) och de har större betydelse i denna film när vi ska minnas och komma vidare. Filmen inleds med en sekvens där Clint ser sin familj försvinna, vilket motiverar honom till att bli den betydligt blodtörstigare hämnaren Ronin. Scott, som försvann i kvantvärlden i "Ant-Man and the Wasp" när Thanos knäppte sina fingrar, blir instrumentell när Avengers ska försöka ställa allt till rätta. Innan vi kommer dit har dock kvarvarande medlemmar plus James "Rhodey" Rhodes/War Machine (Don Cheadle) och nytillkomna Carol Denvers/Captain Marvel (Brie Larson) hittat Thanos och insett att han förstört stenarna. Mörker!

Fem år senare snurrar den förändrade jorden vidare. Avengers har delvis delats upp. Tony har dragit sig tillbaka, Bruce har lyckats kontrollera Hulken och kombinerat hjärnan och musklerna, Thor har förfallit totalt och endast Steve, Natasha och Rhodey håller ställningarna på något plan. Det är då Scott dyker upp och förklarar vad han varit med om och att i hans liv har det bara gått några minuter, inte fem år. Hans idé är att använda kvantvärlden som en tidsmaskin och stjäla stenarna från det förflutna och därmed få en möjlighet att återkalla de som försvunnit. Detta får Avengers att återförenas och det får oss tittare att återse det förflutna ur nya perspektiv. Det är ett fullständigt genialt sätt att knyta ihop filmfranchisens alla hörn till en ännu starkare helhet. Manusförfattarna Christopher Markus och Stephen McFeely får därmed ännu fler karaktärer från det maffiga Marveluniversumet att jobba med och de "tidsstötar" som därefter följer är rent godis, samtidigt som konceptet med olika tidslinjer etableras och därför kommer ha en direkt påverkan på franchisens framtid.

För en person som rankar sig som ett stort fan av den här sviten är det en fröjd att se "Endgame". Det är en film som är tre timmar lång men som inte känns som det. Här har man verkligen lyckats med dramaturgin och strukturen på berättelsen. Det är även en film som spelar på hela känsloregistret. Det finns trots det deprimerande utgångsläget väldigt mycket humor i filmen, men det som verkligen går hem är de mer emotionellt laddade delarna. Detta är ett slut på ett vis där en del tårdrypande farväl måste tas. Samtidigt rymmer filmen några av de mest gåshudsframkallande sekvenserna som får mitt adrenalin att gå i topp. När man har investerat över tio år och tjugo filmer i den här franchisen är det helt omöjligt att inte bli berörd av det "Endgame" bjuder på.

Det är klart att jag direkt efter att jag hade sett premiären av "Inifinity War" på bio började grubbla på hur finalen skulle bli och jag kunde verkligen inte lista ut den här storyn. De trailers som kom hade enbart material från de 20 första minuterna och för mig blev "Endgame" en överraskning och en i det närmaste perfekt film. Som den där numera stora fantasten som var lite småointresserad av "Iron Man" måste jag säga att det har varit värt varenda minut jag lagt ned på Marvels filmiska universum.

Det är bara att inse att det finns ett innan och ett efter "Endgame". Filmuniversumet kommer att tuffa vidare. Nya karaktärer kommer att tillkomma, några av de gamla försvinner helt, och även om jag tror att vi kommer att få bra filmer framöver har jag väldigt svårt att tro att vi någon gång ska komma till en ensemblekonklusion av det här slaget igen. Det är verkligen ett slut på något, men samtidigt en början på något annat.


EXTRAMATERIALET

Blu-ray-utgåvan har en bonusskiva med extramaterial, men redan på första skivan finns ett kommentarspår och en introduktion till filmen av och med regibröderna Anthony och Joe Russo. Den är lämpligt nog spoilermarkerad och det är verkligen inget man tittar på innan man ser filmen för första gången!

Trots en egen skiva är det inte timmar med extramaterial att gräva sig igenom. Faktum är att allt går att se på mindre än en timme. Därmed inte sagt att man inte får valuta för pengarna.

Sju featuretter samsas om ungefär trekvarts speltid. Det hela börjar med en fin hyllning till Stan Lee genom att belysa hans olika cameos i filmerna. Det har ju varit lite av en sport att "hitta Stan" i filmerna, även om det inte varit speciellt svårt, och Stan Lee säger själv i en av de många intervjuinslagen som finns med här att han älskade att sitta i salongen och höra när folk hittade honom på bioduken. Stan Lee dog i november 2018, ett halvår innan denna film hade premiär. Jag hoppas att han fick se en tidig version.

I övrigt hamnar fyra karaktärer i fokus: Iron Man, Captain America, Black Widow och Thor. De två förstnämnda för deras betydelse för filmsviten i sin helhet, Black Widow för hennes betydelse i framför allt denna film och Thor av anledningar jag inte vill avslöja... Vidare får vi en featurette om kvinnorna i filmuniversumet och Russo-brödernas resa via andra och tredje "Captain America"-filmerna till dessa episka verk.

Extramaterialet kompletteras sen av borttagna scener och lite bloopers. Det finns en del bra bland det bortklippta men den översentimentala scen som avslutar blocket är jag faktiskt glad över att den inte var med i filmen.


TRE SAKER

1. "Avengers: Endgame" är inte slutet på Phase Three utan det är "Spider-Man: Far From Home" som ger en sorts mjuklandning för världen efter "Endgame" samtidigt som det är ett eget äventyr. Dessvärre har det skurit sig mellan Marvel och Sony efter filmen och i dagsläget är Spider-Man inte längre med i Marvel Cinematic Universe, men det känns på något vis som det är en förhandlingsfråga. Den stora förloraren är ju Sony.

2. Phase Four består av fem filmer och ett antal Disney+-serier. Rent konkret kan man säga att projekten inte riktigt följer samma tidslinje. Filmerna är "Black Widow" (våren 2020), "The Eternals" (hösten 2020), "Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings" (tidig vår 2021), "Doctor Strange in the Multiverse of Madness" (sen vår 2021) och "Thor: Love and Thunder" (hösten 2021). Notera att samtliga fem filmer kommer under två år.

3. "Avengers: Endgame" är den andra filmen i hela franchisen som inte har några bonusscener bland eftertexterna. Däremot finns det lite annat där som gör det värt att fortsätta titta efter att filmen slutat.


ANDERS JAKOBSON (2019-09-11)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (62)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
© Disney
Genre: Action
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2019
Bolag: Disney
Tema: Superhjältar
Ljud: DTS-HD Master Audio 7.1
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
Extramaterial:
Intro by Directors Anthony and Joe Russo, Audio Commentary, Remembering Stan Lee, Setting the Tone: Casting Robert Downey Jr., A Man Out of Time: Creating Captain America, Black Widow: Whatever it Takes, The Russo Brothers: Journey to Endgame, The Women of the MCU, Bro Thor, Deleted Scenes, Gag Reel
RECENSERAT DENNA DAG (26/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA