Skräck, galenskap och fanservice

FILMEN

Marvels filmuniversum har post-"Endgame" och under och efter Covid-19 mest handlat om att introducera nya karaktärer på film och samtidigt låta inarbetade, sekundära karaktärer sprida ut sig i miniserier på Disney+. Men från julen 2021 och framåt har det filmmässigt handlat om – och kommer att handla om – uppföljare bland långfilmerna och nya karaktärer på Disney+. Med det sagt anser jag att film- och tv-produktionerna samarbetar på ett sätt att det är snudd på ett måste att även hänga med bland tv-produktionerna för att få ut mest av filmerna. "Doctor Strange in the Multiverse of Madness" förutsätter att tittaren definitivt sett "WandaVision" och i viss mån "What if…?". Dock nämns Doctor Stranges inhopp i "Spider-Man: No Way Home" bara i förbifarten, vilket kan ha att göra med att filmerna ursprungligen skulle göras i omvänd ordning.

Hur som: Filmen inleds med en väldigt rafflande sekvens där Doctor Strange (Benedict Cumberbatch) i hästsvans och udda kläder flyr för glatta livet tillsammans med en helt ny karaktär, America Chavez (Xochitl Gomez), i en mystisk miljö där allting kretsar kring en bok. De flyr från någon sorts demonisk varelse som faktiskt har ihjäl doktorn och när det ser som värst ut för America lyckas hon öppna en portal... I och med att titeln redan avslöjar att vi nu introduceras för konceptet multiuniversum för fullt ut är det förstås inte vår Doctor Strange vi sett. Men han har drömt sekvensen och snart ska hans vägar korsas med America som jagas av ytterligare en demonisk figur. Men den här gången går det bättre för doktorn. Så småningom kan America berätta att hon har en förmåga som hon inte riktigt kan styra över och det är att hon kan färdas mellan olika universum. Det är denna förmåga någon vill komma åt. Hon har haft hjälp av flera andra Doctor Strange tidigare men alla har svikit henne.

I och med att någon verkar jaga America genom flera universum med hjälp av runmagi vänder sig Strange till Wanda Maximoff (Elizabeth Olsen), men som vi som sett "WandaVision" vet, är hon inte samma hjälpsamma person längre. Snarare tvärtom, och det blir förstås Stranges uppgift att skydda America på alla sätt och vis, genom flera olika universum och mot de onda krafter som vill ta hennes förmåga.

Regissör till denna film är Sam Raimi som ju gjorde de tre Spider-Man-filmerna med Tobey Maguire i huvudrollen som i allra högsta grad hjälpte till att skapa den stora superhjältefilmstrenden. Men Raimi har också gjort mycket skräck och "Doctor Strange in the Multiverse of Madness" är den film i Marvels filmuniversum som ligger närmast skräckfilmsgenren. Här har vi en del "ruskiga" sekvenser och både demoner, häxor, zombies och allehanda monster. Vet man inte om att det är Sam Raimi som regisserat lär man känna det på något sätt när man tittar på filmen.

Marvel har redan nosat på konceptet med multiuniversum i serierna "Loki" och nämnda "What if...?" samt senaste Spider-man-filmen och konceptet öppnar för både fantasifyllda världar och udda varianter av karaktärer vi känner på ett visst sätt. Så är fallet även här och "Doctor Strange in the Multiverse of Madness" är en fartfylld och actionpackad film. Måhända blir filmen lite ensidig efter ett tag, men jag gillar att det inte är en upprepning av den föregående filmen.

Precis som den senaste Spider-man-filmen slutade på en dyster ton och hade konsekvenser som ett tema, landar "Doctor Strange in the Multiverse of Madness" i ungefär samma grannskap. Framtiden för vissa karaktärer känns med andra ord lite skakig i Marvelvärlden, men vi har inte sett det sista av Doctor Strange, det är jag tämligen säker på.


EXTRAMATERIALET

Tre featuretter, den längsta strax över tio minuter, ligger med. Den nämnda är ett lättare bakomfilm om lite av filmens teman och karaktärsval. Lite skrap på ytan, men något i alla fall.

En av de kortare presenterar karaktären America Chavez och det är klart uppskattat. Denna figur är drygt tio år gammal och alltså förhållandevis ny och inte överdrivet känd. Därför är det kul att få veta lite mer om den.

Den sista featuretten är kärleksströsslande över Sam Raimi, vilket förstås inte är oförtjänt med tanke på vad han gjort för genren. Det roligaste i denna featurette är påskäggsinformationen om hans gamla bil som tydligen är med i alla hans filmer.

Någon gång borde en driftig filmstudent skriva en avhandling om varför så många skådespelare ser sig tvungna att dansa när de tappar bort sig under inspelningen. I bloopersblocket är det 98 procent dans.

De bortklippta scenerna är tre till antalet och två av dem avhandlar Bruce Campbells lilla cameo som Pizza Poppa.

Det finns också ett kommentarspår till filmen.


TRE SAKER

1. En central scen i filmen innehåller rena godispåsen med cameos av udda och kända karaktärer från Marveluniversumet. Speciellt en riktigt stor karaktär dyker upp och spelas av den person som stått på fansens önskelista. Huruvida skådespelaren i fråga kommer att göra karaktären även fortsättningsvis ska vi inte räkna helt och hållet med då scenen utspelar sig i ett parallellt universum, men det vore väldigt dumt om det inte blev så.

2. Ytterligare en udda karaktär dyker upp i filmens mid-credits-scen spelad av en väldigt stor skådespelare. Här läggs en skiss för en tredje Doctor Strange-film fram, när nu den kommer.

3. Det finns även en bonusscen allra sist i filmen som är en liten present till Sam Raimi-fansen.


ANDERS JAKOBSON (2022-07-26)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (62)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2022
Bolag: SF
Tema: Superhjältar
Ljud: DTS-HD Master Audio 7.1
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
Extramaterial:
Audio Commentary, Constructing the Multiverse, Introducing America Chavez, Method to the Madness, Gag Reel, Deleted Scenes
RECENSERAT DENNA DAG (21/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA