Bättre än nian i alla fall

FILMEN

Det skulle vara lätt att skriva en avfärdande text om hur en elfte film i "Fast & Furious"-serien bara är ytterligare ett avsnitt i raden av identiska filmer. Det behöver man dock inte, för hur man än presenterar filmens innehåll så hamnar man där. Frågan är mer om det är en bra eller dålig grej?

Det finns en märkbar kvalitetskurva som går upp och ner genom franchisen. Det börjar bra, men dippar lite i del tre, och slår helt i botten i fyran med sina usla specialeffekter. Femman hålls av mig och många fans som en av seriens absolut bästa, och representerar även början av det överdrivna spektakel som filmerna numer är mest kända för.

Sen håller sig kurvan ganska högt med sexan, sjuan och åttan, men till slut tappar nian det totalt när man skickar folk ut i rymden i en bil. Ingen i publiken jublade - i stället drog vi en kollektiv suck och trodde att vi sett dödsstöten. Spinoffen "Hobbs & Shaw" släppte även den helt på hämningarna men var åtminstone underhållande i sin dumhet.

De goda nyheterna är att "Fast & Furious X" är bättre än nian. Jason Momoas psykotiska skurk hjälper en hel del och actionsekvenserna håller hög kvalité och popcornfaktorn är hög. De dåliga nyheterna är att det ibland blir urbota dumt på ett irriterande sätt, och det ständiga tjatet om familj blir rent parodiskt.

Ingen kommer hålla den här filmen som den bästa i serien, och har du redan gett upp franchisen så finns här inget för dig. Har du en skål popcorn och 140 minuter att slösa bort så kan du se den här och sen glömma bort den.


EXTRAMATERIALET

Omslaget säger inget om något extramaterial, och sätter du skivan i spelaren så ser du heller inget där - om du inte väljer "engelska" i stället för "svenska". Då dyker en ny meny upp...

Här hittar vi mer än 75 minuter featurettes, som tyvärr mestadels bara är promofluff och ryggdunk. När man ska visa hur man löst olika stunts får man se några bilar kastas runt, och att man fyllt i resten med CGI. Allt skrapar bara på ytan, man fortsätter att tjata oändligt om familjen så man nästan skäms åt dem.

Ett bra klipp visar Charlize Theron och Michelle Rodriguez när de spelar in sin fightscen, men det hinner knappt börja innan det startar. Några milt underhållande bloopers och två musikvideos avrundar paketet tillsammans med ett kommentarsspår med regissören Louis Leterrier.


TRE SAKER

1. Filmen bär nummer tio, men är "Fast & Furious"-seriens film nummer elva, då spinoffen "Hobbs & Shaw" kom emellan.

2. Dessutom är detta del ett av två, men före tvåan kommer så får vi se spinoffen "Hobbs & Reyes", vilket innebär att del 10 del 2 blir film 13. Därefter kommer del 11, alltså film 14.

3. Enligt IMDb sägs ordet "familj" 56 gånger i filmen.


HENRIK ANDERSSON (2023-11-08)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (5)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2023
Bolag: Universal
Ljud: Dolby Atmos
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
Extramaterial:
This Is Family, Fast Breaks: Scene Breakdowns With Louis Leterrier, Xtreme Rides Of Fast X, Belles Of The Brawl, Tuned Into Rio, Jason Momoa: Conquering Rome,
Little B Takes The Whee,l A Friend In The End, Gag Reel, Music Videos, Feature Commentary With Director Louis Leterrier
RECENSERAT DENNA DAG (25/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA