Anders Jakobsons blogg

bio i fyra dimensioner i usa
Postad: 2016-05-12 16:29:22



Jag är just nu i New York och njuter av stadens alla fröjder. Bland annat har jag gått på bio och inte vilken bio som helst utan på en av USA:s fyra 4DX-biografer. Den här tekniken kommer från Sydkorea och är en sorts förstärkt bioupplevelse där en 3D-film utökas med fysiska specialeffekter anpassade till det som visas på skärmen.

Biostolen påminner mer om en massagestol än en klassisk biofåtölj. Den kränger, lutar, skakar och vibrerar, och emellanåt knådas det till i ryggen. I höjd med huvudet sitter två lufthål där det då och då skjuts ut snabba "skott". Framför stolen finns en liten öppning som skickar ut vatten och det kan även komma vatten uppifrån som ett regn. Vidare är salongen utrustad med vindmaskiner, blixar, dofter och rök och vad jag har förstått kan det även komma snö (!) och bubblor i salongen om det passar filmen. Smått vansinnigt.

2009 visades den första 4DX-filmen och tekniken har nått Europa, men inte Skandinavien eller Sverige än. Efter att ha sett en film i det här utförandet är jag inte överdrivet såld. Till att börja med är biljetterna dyra. Nästan 250 kr kostade en biljett, och det är värt för att ta del av spektaklet, men inte för regelbundna biobesök. Sen måste jag säga att det tog ganska bra tid att vänja sig vid stolens vilda krängande. Det var nästan lite turbulens-känsla och det är ju mindre kul.

Innan jag reste till New York kollade jag upp vilken film som visades i 4DX och då var det nya "Djungelboken", men när jag väl kom hit hade tekniken flyttats över till "Captain America: Civil War" vilket inte gjorde mig det minsta, även om jag redan sett filmen hemma i Sverige. Utmaningen blev då att övertala frun att följa med som inte sett en enda film i Marvel Cinamatic Universe. Hur kul är det att se en 2,5 timmar lång film utan att ha de ca tio filmer som föregått den i bagaget? Det visade sig vara kul värre för jag tänkte till och berättade en liten sammanfattning som räckte för att alla förutsättningar skulle vara rätt, och nu vill hon se i kapp det hon missat! Jag ser ett sommarprojekt forma sig...

Jag kan tänka mig att vi har 4DX i Sverige inom fem år, men jag funderar mest på hur en hemmavariant kan se ut. Bion har ju flyttat in hos folk via projektorer, böjda tv-skärmar, 3D-blu-ray och så vidare, så varför inte 4DX?


anders jakobson

<< Maj 2016 >>
Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Sök i bloggen:
SENASTE 10 RECENSIONERNA AV ANDERS JAKOBSON:
RECENSERAT DENNA DAG (18/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA