Anders Jakobsons blogg

några hett brinnande dvd-funderingar
Postad: 2007-01-05 11:54:35

I min lokaltidning kunde man i veckan läsa att videos död är nära. Min närmaste videouthyrare (från jobbet sett) säljer nu sina hyr-VHS till vrakpris.

Hela grejen påminner om när skivbutikerna gjorde sig av med LP-skivorna när CD började bli populärt. Då var jag nervös som 17 för CD-grejen var lite främmande för mig. (I efterhand har det visat sig att LP-döden aldrig kom, det säljs fortfarande vinyl, men kanske mer åt entusiaster än den stora mängden skivköpare).

Nu står jag nästan och applåderar VHS-filmernas utplåning. Ni som kan er videohistoria vet att VHS var det sämre formatet av de olika videoalternativ som slogs om användarnas gunst (om jag inte minns fel var det avgörande momentet när porrindustrin valde VHS), så att VHS nu mer eller mindre försvinner är inget som jag gråter åt (och jag tror inte att VHS kommer att få samma kultvärde som LP).

Dock är det en del saker angående DVD som jag funderat på, på sistone:

1. Varför möts man av "Du laddar väl inte ned film?" när man tittar på en köp-DVD?

Det här är en fråga som många diskuterat. Det är ett litet slag i ansiktet när man faktiskt lagt ut runt 200 kr på en DVD. Visserligen förstår jag att kampanjen är gjord i ett lite större sammanhang, men ändå: varför ska vi som gör rätt för oss fräsas av på det där viset?

2. Varför mobbas de som jobbar på oljeriggar?

Ni har säkert sett det, texten som brukar komma upp när man stoppat i en DVD. "Endast privat bruk... får ej visas på oljeriggar". Om man nu jobbar på en oljerigg (vilket oftast betyder att man är någonstans i Nordsjön i ett halvår), ska man då inte få se på en DVD? Finns det någon sorts polisiär organisation som gör nedslag på oljeriggar för att kolla om detta verkligen följs?

3. Vilket filmbolag stämdes för vad någon sa på ett kommentarspår?

Det här är det senaste. "Åsikterna som sägs i intervjuer och kommentarspår är personliga och varken vi eller våra dotterbolag, ägare, släktingar och killen vi handlar frukt av ska inte på något sätt kopplas ihop med vad som nu sägs"... Något bolag måste ha blivit stämt (i USA så klart), men vilket kan det ha varit?

Många frågor så här i VHS:ens sista självande minuter.


anders jakobson

<< Januari 2007 >>
Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Sök i bloggen:
SENASTE 10 RECENSIONERNA AV ANDERS JAKOBSON:
RECENSERAT DENNA DAG (18/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA