Actionrökare med Indonesisk silat-fighting

FILMEN

Det är inte helt olikt "Ong-Bak". Den unge Yuda är expert på kampsporten silat, och reser till storstaden för att få livserfarenhet. Hans plan är att starta en silatskola, men finner att marknaden är mer än mättad. Han blir hemlös och rånad, men griper själv in i ett annat överfall och blir inblandad med elaka skurkar. Sedan följer en hel räcka hårda actionscener med coola och smärtsamma stunts.

En av de mer uppmärksammade actionfilmerna det senaste året är "The Raid - Uppgörelsen". Innan walesaren Gareth Evans gjorde den, gjorde han den här actionrökaren. Han åkte från början till Indonesien för att göra en dokumentär om silat. Där mötte han Iko Uwais, varefter han flyttade dit och filmade "Merantau".

"Ong-Bak"-likheterna spiller även över till kvalitén på fightingen. Kanske inte lika fantasifullt - ingen breakdance-inspiration här - men hårt, häftigt och i bra filmade, långa tagningar där man inte behöver förlita sig på shakycam eller trixig redigering för att dölja dåliga talanger.

Efter en något svag uppförsbacke avlöser actionscenerna varandra på ett mycket behagligt sätt med många fina stunts. Helt klart en rekommendation för actionfansen.


EXTRAMATERIALET

Ett par korta featurettes visar hur man koreograferat och filmat actionscenerna i filmen. Speciellt biten med den långa bambustaven (ni som sett filmen vet vilken jag menar) var kul att se. En släng med tabbar är någorlunda underhållande.


TRE SAKER

1. Huvudrollsinnehavaren Iko Uwais är väldigt lik Tony Jaa från just "Ong-Bak".

2. Silat eller "pencak silat" som man kallar det i Indonesien är egentligen ett samlingsnamn för hundratals olika stilar.

3. Uwais jobbade som chaufför när Evans insåg hans potential och gjorde honom till actionskådis.


HENRIK ANDERSSON (2012-11-23)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: Njutafilms
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Extramaterial:
Preparing the fights, The Bamboo Pole Stunt, Gag reel, Original biotrailer, Njutafilms trailershow
RECENSERAT DENNA DAG (26/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA