Arvet efter Captain America

FILMEN

Marvels filmuniversum utökar sitt utbud med denna andra miniserie för Disney+ som precis som succén "WandaVision" fyller i luckor och fortsätter kontinuiteten med fördjupningar i sekundära karaktärer. Den här gången Sam Wilson/The Falcon (Anthony Mackie) och Bucky Barnes/The Winter Soldier (Sebastian Stan).

Båda är karaktärer som varit nära ihopkopplade med Captain America. Bucky var ju den tuffa barndomskompisen som stod uppför den mobbade spinkisen som Steve Rogers var innan superserumet gjorde honom stor, stark och extra god. Men Buckys öde blev annorlunda. Förmodat död förvandlades han till en mördarmaskin av Hydra som söv ned honom mellan uppdragen vilket har gjort hans liv långt och plågsamt. Men de som sett "Captain America"-filmerna vet att Buckys öde ändrades.

Sam, å sin sida, var en av de första nya vännerna Steve fick efter uppvaknandet i modern tid. Före detta pilot och före detta samtalsterapeut för PTSD-drabbade soldater, blev han en trogen bundsförvant till Captain America och hjälten The Falcon på kuppen, men en inte speciellt bra vän med Bucky. De är ett omaka par som ändå kan uträtta bra saker ihop. De var dessutom tillsammans när Steve Rogers valde att avsluta sin tid som Captain America i slutet av "Avengers: Endgame".

Nu försöker de hitta sin plats i en värld utan Captain America och som omskakats av "Blippen". Bucky har ett tungt bagage efter åren som programmerad mördare och han försöker på alla sätt och vis att göra bot genom att söka upp släktingar till de han avrättade som The Winter Soldier. Ett tufft jobb som tar energi, men som är viktigt för att Bucky ska kunna gå vidare.

Sam har ett annat tungt bagage i form av Captain Americas sköld. Bucky är övertygad om vad Steve Rogers ville när han gav skölden till Sam, men Sam är mer tveksam och väljer att lämna skölden till den amerikanska staten och till museet Smithsonian. Det ska visa sig att den amerikanska staten är av en annan åsikt och tycker att USA behöver en symbol och plötsligt utannonserar de en ny Captain America - John Walker (Wyatt Russell), en meriterad amerikansk soldat som har alla egenskaper Captain America bör ha - utom själva superstyrkan.

Sam och Bucky tvekar men har fullt upp med Flag Smashers, en anti-nationalistisk motståndsgrupp som vill att världen ska gå tillbaka till hur det var under "blippen". Denna grupp har på något vis kommit över superserumet och det finns även en okänd kraft som heter The Power Broker som också är på jakt efter det. Sam och Bucky tar hjälp av galenpannan Baron Zemo (Daniel Brühl) och den utstötta Sharon Carter (Emily VanCamp), men det krävs en stor insats och ett avgörande val för en i duon under äventyrets gång för att de ska lyckas med uppdraget.

Den sex avsnitt långa serien för verkligen arvet efter Captain America vidare. Både bokstavligt talat men också stilmässigt. Det är samma typ av lite mer militäriskt inriktad action som vi sett i Captain America-filmerna och det är väldigt kul att att The Falcon och The Winter Soldier får utrymme att utvecklas ytterligare. Även om ingen av dem egentligen hör till de primära hjältarna i Marvels filmuniversum är de ändå karaktärer som synts och gjort avtryck och därför är denna fördjupning perfekt.

De som är lite mer insatta i serieäventyren - eller som i alla fall läst på lite - känner igen mycket av utvecklingen i dessa sex avsnitt i grova drag. Det är mycket referenser och detaljer som jag misstänker kommer att följas upp i kommande filmer och serier. Det ska på sikt bli intressant att se hur viktiga Disney+-serierna är för helheten. Jag som är något av ett superfan missar förstås ingenting, men de som gillar filmerna utan att känna ett behov av att förkovra sig kan kanske hoppa över serierna. Så småningom lär det visa sig hur viktiga serierna är, men frågar ni mig så är "The Falcon and The Winter Solider" obligatorisk tittning, Väl investerade timmar!


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Det är ju kul att sekundära Marvelkaraktärer får ta större plats, men det är nästan ännu roligare när karaktärer ännu lägre i hierarkin dyker upp på nytt. Marvels filmuniversum är verkligen rikt och oväntat konsekvent.

2. En mycket stor skådespelare som kanske är mest känd från komiska sammanhang dyker upp i en liten roll som sannolikt kommer att bli betydligt större under den närmaste tiden i Marvelvärlden. En oväntad skådespelare men hon gör definitivt ett kittlande avtryck.

3. Liten spoilervarning så titta bort, men "The Falcon and The Winter Soldier" lär vara en av få tv-serier - om inte den enda - som faktiskt byter namn i slutet av serien...


ANDERS JAKOBSON (2021-04-26)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (62)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action, TV-serie
Format: Streamat
Utkomstår: 2021
Bolag: Disney+
Tema: Superhjältar
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
RECENSERAT DENNA DAG (13/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
DRAMAKOMEDIERNA