Efterlängtad och välförtjänt solofilm

FILMEN

Hon har varit en konstant i Marvels filmuniversum sedan den tredje filmen i fas 1 och har varit en av de viktigaste bifigurerna sedan dess, men det är först nu som Natasha Romanoff/Black Widow (Scarlett Johansson) får sin egna film. Eller "nu och nu", hade det inte varit en pandemi hade förstås filmen sett dagens ljus ett år tidigare.

Av förklarliga skäl är filmen en av tre icke-kronologiska filmer i sviten. Denna utspelar sig efter "Captain America: Civil War" när Avengers splittrats i olika läger till följd av Sokovia-avtalet. Även om Natasha var för avtalet är hon i inledningen av denna film jagad som en kriminell och hon drar sig undan till Norge.

Men vi börjar egentligen ännu längre bakåt i tiden, 1995 i Ohio där Natasha har vuxit upp tillsammans med lillasyster Yelena (Florence Pugh) och föräldrarna Alexei (David Harbour) och Melina (Rachel Weisz). Men det har bara varit en fasad. Ingen av dem är släkt. Alexei, supersoldat och Rysslands motsvarighet till Captain America - Red Guardian, och Melina, före detta Black Widow, har haft ett uppdrag som hastigt avslutats. I samband med det sätts de unga flickorna i träning i Red Room i Ryssland där de formas till att bli Black Widows, ryska superagenter och lönnmördare.

I övriga MCU-filmer har det då och då gjorts referenser till en incident i Budapest som drabbade Natasha hårt. Här får vi veta vad som hänt. I samband med hennes avhopp till S.H.I.E.L.D. fattade hon ett tufft beslut om en sprängning i vilken dottern till Red Rooms ledare Dreykov (Ray Winstone) blev ett oskyldigt offer.

Parallellt har vi fått se hur Yelena som Black Widow under Red Rooms kontroll frigörs av en substans kallad Red Dust. Medveten om vad som hänt henne ser hon som sin uppgift att frigöra alla andra Black Widows. Trots att hon inte träffat sin syster på 20 år skickar hon substansen till Norge, men när Natasha tagit emot den blir hon genast attackerad av en maskförsedd typ som kallas Taskmaster. En mäktig motståndare som har som unik egenskap att hon kan imitera sin motståndares fajtstil och därmed bli oövervinnerlig. Men Natasha lyckas temporärt och ger sig av till Budapest där hon återförenas med Yelena på ett allt annat än smidigt sätt. Men de hittar en gemensam uppgift och för att komma åt Dreykov måste systrarna leta rätt på sina "föräldrar". Släkten må vara värst, men bäst när det gäller.

I sitt större sammanhang är "Black Widow" mest besläktad med "Captain America"-filmerna, det vill säga lite mer militärisk action. Den är förhållandevis seriös men är inte helt humorbefriad. David Harbours karaktär är i nutid en ganska lustig figur som lockar till garv. Sedan finns det ett ganska roligt resonemang mellan Yelena och Natasha där den senares poserande ("superhjältelandning", som Deadpool kallar det) ifrågasätts - något som ursprungligen var en diskussion bakom kameran som letade sig in i manuset - men som sedermera får en lite rolig knorr i filmen.

Det är gott om spektakulära actionscener av både större och mindre slag. Jag minns att när Natasha introducerades i "Iron Man 2" var det något speciellt med hennes actionscener och det har verkligen förfinats genom åren för att landa i denna välbehövliga solofilm. Då är det lite synd att det inte blir mer, men å andra sidan känns det som att Marvel lägger upp bollen för att utveckla, låt oss säga, typen av karaktär framöver.


EXTRAMATERIALET

Två bakomfilm skildrar dels systerskapet mellan Natasha och Yelena med fokus på den senares karaktär mest, och dels filmens tillkomst med extra fokus på Cate Shortlands regi. Två ganska grundläggande featuretter utan några direkta överraskningar.

En samling bloopers och borttagna scener samt en introduktion från regissören ligger också med på skivan. Spontant lite skralt med extramaterial, men alltid något.


TRE SAKER

1. Filmens andra bonusscen hakar i den kommande Disney+-serien "Hawkeye".

2. Den enda MCU-karaktär som är med i filmen utöver Natasha är William Hurts General Ross.

3. Svenska Nanna Blondell ("Red Dot" med mera) spelar en Black Widow med namnet Ingrid och visst pratar hon lite svenska i några repliker.


ANDERS JAKOBSON (2021-09-14)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (62)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
© Disney
Genre: Action
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2021
Bolag: Disney
Tema: Superhjältar
Ljud: DTS-HD Master Audio 7.1
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
Extramaterial:
Filmmaker Introduction, Sisters Gonna Work It Out, Go Big If You're Going Home, Gag Reel, Deleted Scenes
RECENSERAT DENNA DAG (17/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA