Minst och kortast i Marvels filmuniversum

FILMEN

Det var nog fler än jag som undrade vad sjutton det var frågan om när ett träd (!) gjorde entré som superhjälte när Marvels filmuniversum utökades med "Guardians of the Galaxy" 2014. Jag kände inte till karaktären Groot sedan tidigare men han charmade både mig och andra tittare. Inte minst med tanke på att Groot blev barn (?) på nytt i slutet av första filmen och har växt från bebis till tonåring i de fyra ytterligare filmer han setts i sedan dess. Speciellt charmig var bebis-Groot och det är den versionen som utvecklats till den kortfilmsserie som pytsat ut på Disney+.

Första säsongen av "I Am Groot" består av fem kortfilmer som enligt räkneverket är drygt fem minuter långa styck. I själva verket är de drygt tre (plus två minuter eftertexter) så hela säsongen tar alltså ungefär en kvart att se. Serien och Bebis-Groot är både minst och kortast i Marvels filmuniversum!

Med det sagt är det inga episka historier vi har att göra med utan korta lustigheter att le lite åt. Groot kliver ut sin kruka, upptäcker ett rymdfolk som är mindre än honom, jagar en inkräktare på rymdskeppet, tar ett gyttjebad och skapar ett mästerverk. Där har ni plotterna i första säsongen. På ett sätt fyller serien i vissa luckor men någon större betydelse i filmuniversumet har den inte. Smårolig förströelse att lägga en kvart på. Det kan man göra om man är komplettist men jag har svårt att säga att det är ett måste att se serien.

Jag är dock glad och tacksam för att serien gjorts med samma kvalitet som filmerna. Den ser riktigt fin ut och det är oerhört positivt då det kunde varit enkelt att tumma på kvaliteten eller helt enkelt välja en annan animationsstil för att berätta historierna. Sen är det förstås så att jag fortfarande ser oerhörda likheter mellan min egen 2,5-åriga son och bebis-Groot. Faktum är att jag ska testa serien på sonen och se om jag kan inviga honom i Marvel redan nu...

Jag tror att planen är att det ska komma mer "I Am Groot". Konstigt vore det annars. Frågan är då om man fortsätter att låta Groot vara ett litet barn eller om han ska växa upp? Jag ser helst att han får fortsätta vara barn.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Bradley Cooper och hans Rocky Raccoon medverkar i den sista kortfilmen.

2. Vin Diesel har som vanligt gjort rösten till Groot. Tidernas mest meningslösa jobb…

3. Serien är regisserad och i huvudsak skriven av Kirsten Lepore som sitt IMDb-cv har den lustiga posten "Very very special thanks" till den absurda komedin "Swiss Army Man".


ANDERS JAKOBSON (2022-08-12)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (62)
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad, TV-serie
Format: Streamat
Utkomstår: 2022
Bolag: Disney+
Tema: Superhjältar
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA