Anders Jakobsons blogg

Åtta år senare: watchmen på nytt
Postad: 2017-10-10 16:14:28

Att superhjältefilmer är något som faller mig på läppen är ingen hemlighet. Nu för tiden känns det som det kommer fem nya per år och så alla tv-serier på det - gillar man genren får man verkligen så det räcker och blir över. Genren har ju funnits i princip lika länge som det funnits superhjältar och haft sina perioder då fler filmer än normalt gjorts men inget går att mäta med dagens läge.

En film som jag vill hävda gjorde något speciellt för genren är "Watchmen", Zach Snyders filmatisering av den hyllade grafiska romanen från 1995 skriven av Alan Moore och tecknad av Dave Gibbons. Jag hade inte år av nostalgiska band till förlagan när filmen kom utan hade köpt och läst den bara några månader innan biopremiären. Det räckte för mig, speciellt som filmen var så sjukt trogen förlagan. Jag såg filmen på bio och sedan 2-3 gånger hemma i samband med de recensioner jag skrivit om filmen men sedan dess har filmen fått vila. Jag har tänkt på den emellanåt och sett att den visats på tv, men jag har väntat på rätt tillfälle att se om filmen. Det tillfället kom häromdagen då jag hittade "Watchmen" i Netflix-appen i telefonen lagom till att jag skulle sova.

Jag kan konstatera följande saker:

1. Filmen håller fortfarande. Tekniken har inte sprungit förbi filmen och det enda som kunde gjorts bättre i dag är att Dr Manhattan sannolikt hade sett lite mer "verklig" ut och att filmen högst troligt hade gjorts i 3D.

2. Storyn håller fortfarande. "Watchman" var ingen vanlig superhjältehistoria från första början och även om lite av essensen av storyn skruvats till för att bli en mer logisk film så är det en fascinerande berättelse som kryper in innanför skinnet.

3. Skådespelarna håller fortfarande. Jeffrey Dean Morgan må ha fått en renässans som praktäckel som Negan i "The Walking Dead - Säsong 7" men som Comedian var han snudd på lika vidrig. Och Malin Akerman, Billy Crudup, Matthew Goode, Jackie Earle Haley, Patrick Wilson och Carla Gugino är givetvis även de fortfarande bra.

4. Stilen håller fortfarande. Snyders stiliserade våld, som i det här fallet är extra rått och brutalt, är snyggt skildrat och eftersom att de flesta scenerna plankar Gibbons teckningar är det helt enkelt jävligt tjusigt.

5. Allt håller fortfarande. Ja, "Watchmen" är fortfarande en riktigt bra film, och därför tyckte jag att den här planerade remaken som tv-serie med Damon Lindelof vid rodret känns ytterst onödig. Jag respekterar Lindelof, men den serien känns allt annat än självklar för mig.anders jakobson

<< Oktober 2017 >>
Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Sök i bloggen:
SENASTE 10 RECENSIONERNA AV ANDERS JAKOBSON:
NIO TIPS FRÅN JUNI
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA