Underhållande mysterium danska

FILMEN

I den första filmen i den här populära danska ungdomsserien - som jag inte sett men en liten flashback en bit in i tvåan förklarar allting - har den unga Katrine (Julie Grundtvig Wester) fått reda på att hennes far Christian (Peter Gantzler) är tempelriddarnas stormästare, vilket ledde till ett rafflande äventyr för Katrine och hennes kompisar Nis (Christian Heldbo Wienberg), Mathias (Nicklas Svale Andersen) och Fie (Frederikke Thomassen) på Bornholm där de fajtades mot tempelriddarnas ärkefiender det Svarta brödraskapet och samtidigt lyckades hitta en av deras skatter, nämligen förbundsarken.

Nu är det en ny sommar och Katrine hoppas på en lugn och skön tid med pappan (som dock envisas med att träna henne i fäktning för att "värja bort pojkar"), men det dröjer inte länge innan hon och kompisarna hamnar i ett nytt äventyr då det Svarta brödraskapet dyker upp och pappan kidnappas.

Nis, som är den lite klene killen med massvis av kunskap och bra slutledningsförmåga (att jämföra med Mathias som är den snygga, starka killen som är sugen på mat hela tiden och Fie som är Nis jobbiga lillasyster som mest hänger med, fast visar sig vara nyttig också), lyckas lista ut att Christian förts till Gotland och gänget ger sig av dit.

De hamnar mitt i medeltidsveckan i Visby där finalen på firandet stundar, i vilken "Sigrid" enligt traditionen ska muras in i ett torn för att ha förått Visby. Sigrids liv, som dotter till tempelriddarstormästaren Jacob 1361, imiteras nu av Katrine och Christian. Med hjälp av en till synes oförstående kusin till Katrine (David Owe) försöker de lista ut Sigrids hemligheter för att återfinna den fängslade Christian, samtidigt som de får fullt upp att skydda sig mot det Svarta brödraskapet som är ute efter den tempelriddarskatt som enbart Sigrid visste vart den fanns: den helige graal.

Den här filmserien har blivit en gigantisk succé i Danmark och det är lätt att förstå varför. För målgruppen, barn och ungdomar i lägre tonåren, är det en perfekt blandning av mystik och spänning med karaktärer de kan identifiera sig med. Allting förstärks ytterligare av att filmmakarna tagit det hela på ett mycket seriöst sätt med lite specialeffekter, ljudeffekter, stunts och framför allt en fin 2.35:1-bild som automatiskt ger en riktig filmkänsla.

Till historiens fördel måste man väga in medeltidsveckan i Visby för när vi väl kommer dit blir det fullt naturligt med riddare, svärd och allt det där. Innan dess är det lite märkligt och till och med ganska fånigt när Christan tar på sig full riddarutstyrsel och sätter sig bakom ratten i Volvon...

Filmen påminner väldigt mycket om den typen av ungdomsäventyrsserier som gick i sommarlovsprogrammen när jag var i målgruppens ålder, så det blir lite nostalgiska vibbar trots att detta är något helt nytt. En tämligen underhållande film som kan göra vilken äventyrslysten yngling som helst upphetsad.


EXTRAMATERIALET

Kul med en rejäl bakomfilm av klassiskt snitt, mindre roligt att den inte är textad. Nog för att man kan förstå danska hjälpligt om man anstränger sig men ibland blir det för komplicerat.

I övrigt verkar det vara en ganska bra titt bakom kulisserna.


TRE SAKER

1. Det är mycket lämpligt att alla svenskar i Visby pratar perfekt danska.

2. Del tre i den här filmserien gick upp på danska biografer i påskas och kommer på svensk DVD i september. I den far barnen utomlands, utanför Skandinavien alltså.

3. Första filmen: förbundsarken, andra filmen: den helige graal... Blir det en kristalldödskalle i trean så att "Indiana Jones"-passningen blir komplett?


ANDERS JAKOBSON (2008-07-07)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin Äventyr
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Äventyr
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby Digital 5.1, DTS 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Extramaterial:
Bakom scenerna
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (19/8):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI/JULI
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA