Världens bästa film - innan man ser den

FILMEN

"Alien vs. Ninja" är så klart en briljant titel, så bra att man önskar att filmen ska leva upp till de förväntningar man per automatik får och helt enkelt vara världens bästa film. Tyvärr ska man då nog låta bli att se filmen, för den är stundtals pinsamt usel.

Eller så är den precis så bra/dålig som den ska vara. Det är nog så att jag hade förväntat mig något annat än vad jag fick och därför blev lite besviken.

Vad vi har att göra med är - oväntat nog - ett ninjagäng som ställs emot ett svårslaget motstånd: utomjordingar. Redan tidigt i filmen etableras "karaktärer" i ninjagänget: den kaxiga hjälten, den tuffa tjejen, den fåfänga ninjan och så en klumpig comic relief som direkt irriterar mig något enormt. Denna fullständigt genomjobbiga figur sänker hela filmen för mig, och jag önskar att han hade dött redan i den första alienattacken än en timme senare.

Hur är monsterdesignen då? Jo, som om Ed Wood fått tag på H.R. Gigers "Alien"-design och knutit ett sponsoravtal med Kolmårdens djurpark. Det är något delfinaktigt över utomjordingarna med en grå glansighet och en markerad "nos".

Självklart finns det drag av den klassiska "Alien" men även någon sorts japansk gullighet med små mini-aliens som tittar fram ur hål i huvudet. Dessa kryper in genom näsan på sina offer och förvandlar dem till ninjazombies, så vårt ninjagäng får inte bara slåss mot utomjordingar utan även sina forna kompisar.

"Alien vs. Ninja" är en film som inte tar sig själv på allt för stort allvar, utan det är gott om humor i filmen som ibland får mig att skratta och ibland får mig att skruva på mig. Lägg till lite splatterinslag och en hel del sexuella undertoner och resultatet blir något som inte kunde ha producerats någon annanstans än i Japan.

Egentligen skulle "Alien vs. Ninja" kunna bli en kultklassiker, men den är stundtals usel på ett för uselt sätt. Ibland blir det så dåligt att det blir bra, men dessvärre inte hela tiden. Dock måste jag säga att actionsekvenserna i regel är bra och att de flesta specialeffekterna håller måttet. Och, ja, den är faktiskt ganska rolig under vissa partier också...


EXTRAMATERIALET

Jag får lite mer respekt för filmen efter att ha sett bakomfilmen där det står ganska klart att regissören Seiji Chiba gjort precis den film han ville göra - en mix av två olika genrer han gillar i B-filmstappning.

I ganska rask takt avhandlas filmen med genomgångar av de fem stora actionsekvenserna, karaktärerna, lite specialeffekter och allmänna tankar om filmen. En bra och koncis bakomfilm.


TRE SAKER

1. Fotot i filmen är oerhört trist. Fullt dagsljus mest hela tiden, inga nyanser, platt och skarpt och med en tydlig videokänsla, och då menar jag inte video som i VHS utan som i att man kunde ha fått samma resultat själv med en modern videokamera.

2. När Ninjazombierna plötsligt börjar tala utbrister jag "Men vad i helvete?" högt i soffan, för det de säger känns ytterst oväntat.

3. Ett av bolagen bakom filmen, Sushi Typhoon, har en animerad logga som får mig att skratta: en nigiri som exploderar.


ANDERS JAKOBSON (2011-06-07)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin splatter
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Splatter
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Njutafilms
Tema: Aliens
Ljud: DTS 5.1 HD MA
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
Extramaterial:
Making of, Original biotrailer
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
DRAMAKOMEDIERNA