Knäpptyst Cage vs blodtörstig robotvässla

FILMEN

Nicolas Cage är ju ett smärre mysterium. För varje bra insats han gör kommer det fem skitfilmer som märklig balans. På senare tid har han rört sig allt mer i skräcksammanhang och varit med i den smått suveräna "Mandy" och Lovecraftstoryn "Color out of Space" som båda varit exempel på intelligenta skräckfilmer, i synnerhet "Mandy". "Willy's Wonderland" är ännu en skräckhistoria och "intelligent" är kanske inte det ord jag vill plocka fram för att snabbt beskriva filmen.

Jag antar att det faktiskt handlar om en skräckkomedi för "seriös" är heller inte ett ord jag drar till med. Filmens onda karaktärer är ett gäng animerade robotfigurer i en leklandsrestaurang i en liten stad på vischan. Efter en satanisk ritual har de fått de blodtörstiga själarna från ett gäng psykopatiska sadister och får då och då mänskliga offer serverade till sig enligt en överenskommelse med stadens befolkning.

Men varken psykopatiska robotar eller staden har räknat med Nicholas Cages tysta hårding som hamnar på leklandet som nästa offer. Han verkar veta exakt var han hamnat och vad han kan göra för att stå emot de onda krafterna. Samtidigt tar sig ett gäng ungdomar in i Willy's Wonderland med någon sorts ambition om att jämna stället längs med marken, men det går inte helt smärtfritt. Tur igen att Nicolas Cages tysta hårding finns där för att hjälpa dem.

Jag skriver "tysta" gång på gång, för han har nämligen inte en enda replik och det är ju tämligen unikt för att vara Cage. Lyckligtvis har karaktären en del underliga ritualer och manér så man slipper inte helt undan det typiska Caga-aktiga.

Jag antar att det finns en viss chans till kultstämpel på filmen, men för mig är det 90 bortkastade minuter. Okej, jag ska erkänna att jag finner ett litet underhållningsvärde i det fåniga i filmen, men det räcker inte för att omvända mig till något slags fan. Nej, det här är skräp.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Cage karaktär, i eftertexterna döpt till The Janitor eftersom hans huvudsakliga uppgift är att städa inne i restaurangen, har en ritual inför varje batalj med en robot där han på ett givet klockslag dricker en energidryck, spelar lite flipperspel och sedan går loss på roboten. Vad som pågår där är oklart.

2. Faktum är att filmen lämnar fler frågor än den ger svar. Slappt manusarbete? Kanske...

3. Cage gick igång på idén att göra en roll utan repliker, speciellt som han är ett fan av tysta skräckfilmer.


ANDERS JAKOBSON (2021-04-14)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin splatter
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Splatter
Format: Streamat
Utkomstår: 2021
Bolag: SF Anytime
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (30/9):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN AUGUSTI
12 SENASTE
THRILLERNA