Fortsatt lika barndomsmysigt

FILMEN

Det har inte hänt så mycket sedan första volymen av "Fablernas värld" släpptes på dvd. Avsnitten rullar på och utvecklas inte nämnvärt. Det är ett fast format och så länge det är exakt samma figurer och röster utvecklas serien inte. Fem minuter långa avsnitt där det är en liten moralkaka i nästan varje del. "Fablernas värld" är helt enkelt små historier om djur som här blivit mänskliga och har som då så klart har samma känslor som oss människor. Den kloka ugglan som berättar historierna är den karaktär de flesta av oss kommer ihåg mest.

Hans namn är Jakob Uggla och varje avsnitt börjar med att han berättar en lärorik historia som innehåller flera tänkvärda bitar. Han berättar dem från Fablernas värld-djurens egen tidning. Invånarna är bland annat Pentti Varg, Charles Murmeldjur, Janne Korp, Fröken Stork, Moss Hare och Drulle Sköldpadda. Dessa filurer utsätts för diverse historier som alla går ut på att vi ska lära oss något ut av dem.

Det känns inte som att avsnitten är regelrätt manusbundna. Ibland upplever jag att skådespelarna som ger röster till djuren improviserar lite för det känns ofta ganska spontant.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Det används många uttryck som jag tror inte skulle användas på samma sätt i dag. Det känns inte helt politiskt korrekt när ett av djuren säger "Han hade gett sig fasen på". Jag reagerar just för att det i denna serie sticker ut. Ett annat uttryck är "muckar gruff". Det är många av uttrycken som blir halva behållningen så här otroligt många år senare.

2. I signaturen sprätter ugglans tår till varje gång när det är klarinett eller tvärflöjt som spelas i melodin. Det ser oerhört roligt ut när man väl lagt märke till det.

3. Ugglans tidning ändrar faktiskt utseende. Kanske inte till varje avsnitt men det är inte exakt samma bild och text varje gång, pluspoäng för det.


MARIA EREMO (2011-12-12)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin barn o familj
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Barn o familj
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Spiderbox
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: 4:3
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (23/1):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN DECEMBER
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA