Humoristiskt och seriöst samma gång

FILMEN

"Big Ass Spider" är en film som inte hymlar med vad den handlar om. Jag menar, bara titeln säger det ju rakt ut. Även när filmen börjar är det övertydligt för vi kommer nämligen in i upplösningen och får se den skitstora spindeln i all sin prakt inom de första minuterna. Tja, varför suga på karamellen?

Klockan skruvas dock snabbt tillbaka tolv timmar och vi träffar huvudpersonen Alex Mathis (Greg Grunberg) som jobbar som ohyresutrotare. Den här gången blir han biten av en spindel och tvingas söka läkarvård. På sjukhuset finns dock en betydligt större och farligare spindel som växt sig stark inuti ett lik och nu bokstavligt talat springer fri. Alex erbjuder snabbt sina tjänster och med hjälp av sjukhusets säkerhetsvakt Jose (Lombardo Boyar) börjar de jaga efter spindeln.

De får nästan genast konkurrens i jakten för militärstyrkor ledda av major Braxton Tanner (Ray Wise) ansluter till sjukhuset. Det visar sig att spindeln är resultatet av ett experiment som gått helt fel och spindeln kommer att fyrdubblas i storlek var fjärde timme och det är bara en tidsfråga innan den totala katastrofen är ett faktum.

Självklart gör man inte en film som heter "Big Ass Spider" på blodigt allvar, men det betyder inte att det är en tramsig B-film för det. Det vilar ett humoristisk skimmer över hela filmen, så pass dominerande att jag vill kalla filmen för en actionkomedi. Stundtals känns filmen som den bottnar i en parodi på genren som sen utvecklats till något seriöst. Lite som "Snakes on a plane" fast betydligt roligare.

Greg Grunbergs utrotare är cool och snabb i käften och kemin med den lite halvstöriga Lombardo Boyar är helt okej. Ray Wise är samlad och cool som hård militär. Det är dock inte alla skådespelare i filmen som levererar i högsta klass, men sådana krav ställer jag inte på en sådan här film.

Filmens specialeffekter är möjligen det som kunde ha sänkt kvaliteten om de inte hade hållit måttet, men det gör de. De är inte perfekta men betydligt bättre än vad de kunde ha varit. Med andra ord är "Big Ass Spider" en fullt godkänd och underhållande film. Ingen klassiker men sevärd om man gillar monsterfilmer med en rätt stor portion humor.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Filmen är regisserad och klippt av Mike Mendez som tidigare bland annat gjort "The Gravedancers". För manuset står Gregory Gieras som tidigare gjort den inte allt för lyckade "Dark Island".

2. Troma-mannen Lloyd Kaufman gör en liten cameo som en joggande man som faller offer för spindeln. Inte helt ologiskt att Kaufman medverkar, då en sämre version av "Big Ass Spider" hade varit en klockren Troma-film.

3. Jag satt och väntade på en mid-credits- eller post-credits-scen för det känns som det lades upp en liten serve för en uppföljare, men den kanske kommer ändå...


ANDERS JAKOBSON (2014-10-29)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin actionkomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Actionkomedi
Format: DVD
Region: 2 - inte svensk
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2013
Bolag: Studiocanal
Tema: Djurskräck
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
RECENSERAT DENNA DAG (28/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA