Bourne är död, länge leve Cross

FILMEN

"The Bourne Legacy" tar snyggt vid där förra filmen slutade utan att visa Jason Bourne en enda gång i rörliga bilder. I stället får vi se vad som händer när Jason i förra filmen avslöjar hela operationen och männen bakom den får panik och bestämmer sig för att avsluta och gömma allt som har med den att göra. Aaron Cross är en agent av samma kaliber som Jason Bourne och han ligger i träning när han inser att någon försöker röja honom ur vägen. Naturligtvis ger han sig inte utan en fight men till skillnad från många andra filmer gör han det för sin egen skull, inte för att kräva hämnd för någon eller någon.

Det är nämligen så att alla agenter äter gröna och blåa piller. De ena förstärker dem fysiskt och de andra förstärker deras intelligens. Den som stärker deras fysik har Aaron redan fått, via ett virus, i kroppen och därför behöver han inte äta dessa längre. Däremot är han väldigt beroende av de som förbättrar hans intelligens och dessa har just tagit slut…

Jag gillar "The Bourne Legacy". Den är inte lika bra som filmerna med Matt Damon men den fungerar. Den är lite rörig i början, men allt förklaras under filmens gång så det är inte heller något större problem. Filmen innehåller all den action som man kan önska och förväntar sig. Dessutom är Jeremy Renner riktigt bra som Aaron och jag skulle bli mycket förvånad om han inte återvänder till rollen.

Även andra skådespelare gör bra insatser. Dock tjänar man på att se tredje filmen innan man ser denna för även om jag sett den och recenserat den så är det lite svårt att hänga med i början. Det blir som sagt rörigt och man är inte riktigt med på kopplingen mellan Bourne och Cross. Men filmen tar sig ju längre den håller på och när den är slut inser man att man blivit ordentligt underhållen i lite drygt två timmar.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. I och med att filmen hänger ihop med förra filmen utspelar den sig i februari 2005 men trots att det första klippet på YouTube inte lades upp förrän i april 2005 kollar de på just ett YouTube-klipp.

2. I en scen slår en man en motorcykelförare med hjälm i ansiktet så han ramlar av motorcykeln. Borde inte hjälmen skyddat bättre? Ser lite larvigt ut…

3. Jake Gyllenhaal, Tobey Maguire, Garrett Hedlund, Michael Fassbender, Alex Pettyfer, Joel Edgerton, Taylor Kitsch, Kellan Lutz, Josh Hartnett, Paul Dano, Luke Evans, Michael Pitt, Oscar Isaac, Benjamin Walker och Erryn Arkin var alla påtänkta som Cross innan rollen gick till Jeremy Renner.


HANS-ÅKE LILJA (2013-01-03)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (2)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: Universal
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.40:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (13/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA