Ett päron till Father of the Bride

FILMEN

Adam Sandlers fjärde Netflix-film av planerat åtta överraskar mig. Egentligen är det meningslöst att jämföra filmerna sinsemellan eftersom de inte är relaterade på något annat vis än att de har Sandler i huvudrollen, men om man nödvändigtvis ska jämföra dem måste jag säga att "The Week of" är den tveklöst bästa hittills. Det är en komedi av det slag som satte Chevy Chase och Steve Martin på kartan och framstår faktiskt som en lyckad hopslagning av "Ett päron till farsa" och "Brudens far".

Sandler spelar Kenny Lustig, en medelklasspappa från Long Island som är på väg att gifta bort sin äldsta dotter. Kenny är av den skolan som anser att pappan ska rå om sin dotter ända till den sekund hon äktat sin man, och enligt tradition ska ju även brudens far stå för alla kostnader för bröllopet. Ingen jättelätt match för Kenny, men han är principfast och en sådan person som fixar saker när det måste göras. Låt gå för att han har planerat in bröllopet på ett budgethotell, men han har i alla fall gjort det.

Brudgummens far är Los Angeles-kirurgen Kirby Cordice (Chris Rock) som badar i pengar och ser det som lösningen på alla problem. Han erbjuder sig mer än gärna att betala den struntsumma som hans plånbok utan tvekan klarar av att bli av med för hela kalaset, men Kenny är principfast: Det är hans uppgift. Punkt slut.

Vi är med under veckan inför bröllopet. Kort- och långväga gäster ska tas om hand om, möhippa och svensexa ska avklaras, och mitt i alltihop börjar problemen att stapla sig på hög. Panikfixningen av hotellets "executive suite" för att imponera på Kirby har inneburit visst läckage i rum efter rum så allt fler gäster får samlas under Kennys tak. Men vadå, ju fler desto roligare? Kenny fixar det, det är ju hans uppgift.

Komedin skulle kunna braka iväg åt ett kaosartat håll med det sedvanliga Sandlerska överspelet, men på något vis hålls det i tyglarna och det blir bara normalt roligt ända in i eftertexterna. Kanske kunde en och annan sekvens tonats ned eller uteslutits för en tajtare film, men jag blir överraskande underhållen av filmen.

Jag återkommer i tanken till Chevy Chases och Steve Martins familjekomediklassiker. Den här filmen hade någon av dem kunnat göra på 80- eller 90-talet utan problem.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. USA:s fascination för krigsveteraner skojas det lite om i filmen. Jag tycker att det är rätt kul, faktiskt.

2. Adam Sandlers bror- eller systerson Jared spelar en obehaglig granne med ett osunt intresse för bruden.

3. Filmen är regisserad av Robert Smigel som Sandler skrivit manuset tillsammans med. Smigel är kanske mest känd som manusförfattare till "Saturday Night Live".


ANDERS JAKOBSON (2018-05-03)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: Streamat
Utkomstår: 2018
Bolag: Netflix
Tema: Netflixoriginal
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA