En bra men bekant film

FILMEN

I "Bee Movie" möter vi Barry B. Benson, ett bi som inte vill vara som alla andra bin även om han faktiskt vill det till en början. När han sen får reda på att han måste välja ett jobb som han sen ska ha varje dag resten av sitt liv börjar han att tvivla. Finns det inget mer i livet än att jobba i bikupan?

När han sen en dag får följa med pollningsbina ut på uppdrag förändras allt. Barry lyckas fastna på en tennisboll och det i sin tur gör så att han, via ett kaos i en bil, hamnar hemma hos Vanessa.

När sen Vanessa räddar Barry från att bli ihjälslagen av hennes pojkvän Ken känner han sig tvungen att bryta med den heligaste av alla bins regler, att prata med en människa. Ni förstår att i "Bee Movie" kan nämligen bin prata och även om Vanessa först tror att hon blivit galen blir de snart goda vänner.

Under den promenad stannar de till vid en affär och när Barry får se alla burkar med honung som människorna tagit från bina utan att först be om lov bestämmer han sig för att med Vanessas hjälp stämma människorna. Detta får dock förödande konsekvenser…

"Bee Movie" är bra men absolut inte unik på något sätt. Vi känner igen storyn sen tidigare. En i gruppen bryter sig ut för att han inte vill göra det alla andra vill göra. Vi får dessa situationer som påminner om våra egna liv fast de snurrats till lite så att de hela tiden har något med bin att göra. Vi får också de bra animeringar man nu börjat förväntat sig i en film som denna.

Nej, "Bee Movie" tillför inte mycket nytt men är ändå väldigt underhållande. Jag skrattade ordentligt fler än en gång och dessutom kan man inte låta bli att imponeras av alla de välkända rösterna som man hör i filmen. Jerry Seinfeld ger röst åt huvudpersonen Barry och Renée Zellweger åt hans människokompis Vanessa. Utöver dessa hör vi även Matthew Broderick, Patrick Warburton, John Goodman, Chris Rock, Kathy Bates, Barry Levinson, Larry King, Ray Liotta, Sting, Oprah Winfrey, Larry Miller, Megan Mullally och Rip Torn. Imponerande eller hur?

För att summera gör alltså "Bee Movie" ingen besviken men den ger heller inte något intryck av att vara nyskapande. En bra men bekant film med andra ord.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av en dokumentär om filmen, en dokumentär om de som gör rösterna samt diverse andra mer eller mindre roliga inslag. Vi får också kommentarspår av Jerry Seinfeld och en musikvideo där en massa människor är utklädda till bin.

Vi får också någon som kallas för Dream Works Kids för de lite mindre där de hittar lite smått och gått att sysselsätta sig med. "Bee Movie" innehåller lite mindre extramaterial än den här typen av filmer brukar göra med det som finns här får godkänt.


TRE SAKER

1. Karaktären Ken är förmodligen den som är roligast i hela filmen. Jag skrattade nästan varje gång han syntes i bild.

2. Jerry Seinfeld har inte bara givit huvudpersonen sin röst, utan även skrivit manus till filmen.

3. Jerry Seinfeld är egentligen ingen favorit, jag har inte ens sett ett helt avsnitt av "Seinfeld" om jag ska vara ärlig, men här gör han riktigt bra ifrån sig.


HANS-ÅKE LILJA (2008-05-01)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Paramount
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Kommentarspår, Tech of Bee Movie, Inside the hive, Meet Barry B. Benson, musikvideon “We got the bee”, spel m.m.
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (15/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA