Den efterföljande parallella föregångaren

FILMEN

"300" var lite lustigt nog den 400:e filmen som publicerades på DVDKritik.se för nästan exakt sju år sedan. Filmen satte Zach Snyder på kartan och skapade en skola för hur våldsam och muskulös svärdaction kunde skildras på film. Det visuella uttrycket med stiliserade bilder i extrem slow-motion har kopierats av andra, inte minst tv-serien "Spartacus" som erkände öppet att de plockat inspiration från Snyders film.

Nu återvänder vi till samma värld men utan Snyder i regissörsstolen. Han är kvar som producent och manusförfattare, men stafettpinnen har lämnats över till Noam Murro som fortsätter Snyders "DNA", som de uttrycker det i extramaterialet. Filmen har ungefär samma bildspråk, men en annan färgpalette vilket fräschar till det hela. Det är riktigt snyggt gjort och jag är en smula ledsen för att jag inte fick möjligheten att se filmen i 3D.

Filmen är varken en prequel eller sequel utan både och samt en parallell historia till det som berättas om de 300 spartanska krigarna. Faktum är att båda filmerna skulle kunna klippas ihop till en lång film utan allt för mycket mankemang. Det gör "300: Rise of an Empire" till en i allra högsta grad kompletterande film snarare än en tunn upprepning eller billig kopia. Den aspekten av filmen gillar jag mycket.

Hjälten i filmen är Themistocles (Sullivan Stapleton), en grekisk general som är skyldig till att persernas ledare är självutnämnda gudakonungen Xerxes (Rodrigo Santoro). Themistocles satte nämligen den dödande pilen i Xerxes far. Manipulerad av persernas kommendör Artemisia (Eva Green) förvandlas Xerxes från en sörjande arvtagare till en gyllene gud med endast ett mål i sikte: att utplåna Grekland.

Themistocles, stor förespråkare för demokrati, försöker ena Greklands alla stater till en gemensam styrka och vänder sig till Sparta, där drottning Gorgo (Lena Headey) inte är intresserad av ett samarbete. Detta är samtidigt som de 300 spartanerna är i väg på sitt eget äventyr. Vår hjälte får kämpa vidare - i detta fall till sjöss där de stora slagen sker. Grekernas list står emot persernas teknologiska styrka i ett blodigt krig.

Utöver den tydliga samhörigheten med "300" kan man även plussa på faktumet att den kvinnliga kvoten ökat med 100 procent sedan sist. Nu är det alltså två (!) kvinnliga roller och glädjande nog är båda karaktärerna starka och minst lika viktiga krigare som vilken sexpacksgrek som helst. Man kan ändå inte bortse från att "300"-filmerna är otroligt grabbiga.

Initialt kände jag mig lite mätt på episka svett, svärd och muskler-historier när filmen började rulla, men "300: Rise of an Empire" håller måttet, och slutet lämnar utrymme för en tredje film och i dagsläget har jag inga negativa tankar om en sådan.


EXTRAMATERIALET

En dryg timmes extramaterial bjuds det på totalt och det är en blandning av bakommaterial och kompletterande historielektioner. Det är alltså dels det vanliga om hur och varför filmen gjordes, med inblickar i design och specialfokus på filmens hjälte, samt dels intressanta historiska genomgångar om de verkliga händelser och personer som figurerar i filmerna. Initierade historiker berättar att de gamla grekerna förmodligen skulle ha gillat filmerna eftersom de också överdrev sina historier så att händelser blev myter och legender. Dessutom är alla väldigt noggranna med att påpeka att båda filmerna har tydliga berättare som drar historierna som peptalk för sina krigare, vilket kan ses som en legitim ursäkt till filmernas avvikelse från det realistiska.

Ett av de historiska inslagen handlar om hur man lagt mycket vikt på att designa och konstruera grekiska skepp så som de tros ha sett ut och fungerat när det begav sig. Det är förstås en detalj man inte tänker så mycket på när man ser filmen, men engagemanget är ändå beundransvärt.

Slutligen finns det även en kort film om hur skådespelarna tränades till att bli muskliga krigare. Även detta inspirerande på sitt sätt.


TRE SAKER

1. Noam Murro har tidigare enbart gjort komedin "Smart People". Det känns inte som världens mest logiska steg att ta sig från den till "300: Rise of an Empire", men det fungerade ju bra!

2. Filmen är precis som "300" baserad på en grafisk roman av Frank Miller - "Xerxes". Lustigt nog har romanen inte släppts än, och det återstår att se om manuset följer den tecknade... efterlagan eller inte.

3. Filmen avslutas med en ytterst märklig version av Black Sabbaths "War Pigs" där Ozzy Osbournes röst kompas av pampig filmmusik. Det blir inte alls bra.


ANDERS JAKOBSON (2014-07-15)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (3)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2014
Bolag: Warner Bros.
Ljud: DTS-HD Master Audio 7.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
Behind the Scenes: The 300 Effect, Real Leaders & Legends, Women Warriors, Savage Warships, Becoming a Warrior
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (24/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA