Originell serie om kriminell kemilärare

FILMEN

AMC börjar flåsa HBO och Showtime i nacken med sina kvalitetsfyllda serier. Utöver supersuccén "Mad Men" och den kommande, mycket spännande zombieserien "The Walking Dead", heter deras guldkorn "Breaking Bad".

Titeln "Breaking Bad" skulle man lite smålöjligt kunna översätta till "Bli olydig" för det är nämligen vad som händer i serien - en helt vanlig, hederlig människa blir snabbt oerhört olydig när hans liv hotas av en allvarlig förändring.

Walter White (Bryan Cranston) är kemilärare, en sådan där lärare som är driven och inspirerande - om man orkar lyssna på honom. Eleverna är inte överdrivet alerta, och mycket kan ha att göra med Walters garanterat ofarliga framtoning. Han är en väldigt grå och brun figur, klädd i dämpade jordtoner och kort sagt en rätt tråkig och korrekt typ. Nyss fyllda 50 år får han ett ödesmättat besked: han lider av långt skriden och oopererbar lungcancer. Walters dagar är räknande.

Med en gravid fru (Anna Gunn) och en handikappad tonårson (RJ Mitte) är det inte läge att berätta denna nyhet än och Walters enda orosmoment är hur han ska se till att familjens framtid säkras när han gått till de sälla jaktmarkerna. Lösningen kommer dock till honom: han ska bli kriminell!

Hans svåger (Dean Norris) är knarkpolis och pratar högt om alla tillslag han gör samtidigt som han med allvarligare ton pratar om problemet med metamfetamin. Walter får följa med på ett tillslag och ser hur en före detta elev flyr platsen. Walter söker upp Jesse Pinkman (Aaron Paul) och erbjuder sig att koka meth åt honom. Snabbt har kemiläraren blivit tillverkare av traktens renaste metamfetamin.

Egentligen är upplägget djupt tragiskt. Jag kan på rak arm inte komma på någon annan pågående tv-serie där huvudpersonen lider av cancer och gör allt för sin familj, utan att avslöja hemligheten så klart. Det är originellt och starkt och ger en seriös grund till en serie som i övrigt är underhållande och stundtals hysteriskt rolig. Walter och Jesse blir ett underligt radarpar som med tiden börjar respektera varandra för sina kunskaper. Men vägen dit är kantad av rätt många hinder och dråpliga situationer. Speciellt de första avsnitten i den sju avsnitt korta säsongen är extra roliga med de absurda situationer paret hamnar i.

En bit in i serien blir Walters cancer officiell och man behandlar ämnet varsamt, både inom familjen och inom serien som sådan. Walter behandlas, blir dålig och smalare och rakar slutligen av sig håret, till fru Skylers förskräckelse och sonen Walter Jr:s glädje. "Bad ass, dad!" kommenterar han.

Och Walter blir "bad ass", inte bara för att han kokar knark i en husbil, utan även för att vetskapen om sitt bräckliga liv gör att han bryter sig ur den bruna mallen och drar sig inte för att utmana och jävlas med farliga typer. Det är en väldigt cool utveckling som sköts galant av Bryan Cranston. Jag kan inte minnas att jag sett honom tidigare i något annat, men det har jag. Nu kommer jag aldrig att glömma honom, för han är en riktig karaktärsskådespelare. Han vann en Emmy för "Outstanding Lead Actor in a Drama Series". Inte alls oförtjänt. Även Aaron Paul som Jesse gör ett hästjobb. När karaktären introduceras är han en ganska enkelspårig wigger men även här växer karaktären fram. Han är en knarkare men det finns även en fungerande hjärna i honom.

"Breaking Bad" sätter sig direkt hos mig och har genast blivit lite av en favoritserie med sin höga klass på skådespeleri och manus samt ett originellt ämne som utgångspunkt. I skrivandets stund har tre säsonger visats i USA och den fjärde är på gång och jag längtar redan efter mer.


EXTRAMATERIALET

Till att börja med finns det borttagna scener och kommentarspår till några av avsnitten. På den tredje skivan finns det dock rätt mycket extramaterial, vilket inte alltid är så vanligt när det gäller tv-boxar.

Under samlingsnamnet "Inside Breaking Bad" hittar vi rätt så många småklipp som är allt från tittar på specifika scener, inspelningsplatser, effekter, skådespelare och händelser ur serien, till större delen kommenterade av seriens skapare Vince Gilligan. Kvaliteten är lite ojämn och den snuttaktiga känslan och en hänvisning till en hemsida "för mer klipp" sist i varje inslag får mig att misstänka att detta ursprungligen varit något som man kunde hitta på seriens hemsida.

En lite mer rejäl titt på serien får vi sedan i en making of som verkar vara gjord i samband med att pilotavsnittet spelades in, så rejälare än så blir det inte även om man prickar in det mesta av vad serien går ut på.

Därpå följer ett avsnitt av AMC:s film- och tv-snackprogram "Shootout" där programledarna först pratar om varför så många prominenta filmmänniskor går över till tv. Mot slutet av det ungefär kvartslånga avsnittet dyker Vince Gilligan och Bryan Cranston upp, men i sin helhet blir det ett ganska meningslöst inslag.

Fyra testfilmningar med några av de större birollsinnehavarna finns även med och de är lite småroliga att titta på. Slutligen lite stillbilder som man inte orkar titta igenom.

Egentligen inget vidare spännande extramaterial, men då har jag i och för sig inte lyssnat på kommentarspåren.


TRE SAKER

1. Walter blir rena MacGyver när han använder sina kemikunskaper i alla möjliga sammanhang. Jag antar att allt det som gestaltas och som han berättar om är helt korrekt för det känns inte som om man fuskat med något så viktigt. Kemitemat går igen i omslagets titel och övrig grafik där man använt de kemiska beteckningarna på grundämnen i namn etc.

2. Att Walters svåger är knarkpolis är ett genidrag från skaparen Vince Gilligan. Moraliska frågor poppar upp hela tiden samtidigt som hotet om att bli avslöjad ständigt finns, speciellt när en bortglömd skyddsmask spåras till Walters skola.

3. Säsong är blott sju avsnitt lång. Den skulle haft nio avsnitt, men drabbades av författarstrejken för några år sedan och skars ned. Slutsekvensen känns inte riktigt som någon cliffhanger, men fungerar fint. De övriga säsongerna har 13 avsnitt var.


ANDERS JAKOBSON (2010-02-03)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (13)
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 3
Utkomstår: 2010
Bolag: Sony
Tema: Kompletta tv-serier
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Making of, Deleted/extended scenes, Cast and crew commentaries, Screen tests, Vince Gilligan's photo gallery, Inside Breaking Bad, AMC Shootout - Interview
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (20/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA