Robin Williams sista jul

FILMEN

Bortsett från begravningar finns det nog ingen bättre miljö än jul för att visa upp familjens alla fel och brister. Det finns något bitterljuvt i att se en tid där allting är tänkt att vara som bäst men som blir något helt annat. Ofta kan det vara riktigt kul, om det inte träffar för nära en själv.

För Boyd Mitchler kunde en jul hemma hos föräldrarna inte vara mer skräckinjagande. Som barn tog hans deprimerade och alkoholiserade pappa Mitch död på de flesta fina julkänslor vilket har lett till att han gör allt för att hans egen son ska få uppleva en riktig, magisk jul. När Boyd anländer till familjehemmet upptäcker han dock att han glömt sonens julklappar hemma vilket tvingar ut honom på en intensiv bilfärd tillsammans med Mitch för att hämta paketen.

Det hela utvecklas förstås till en slags uppgörelse mellan Boyd och Mitch där gamla unkna sanningar luftas för första gången. Inget speciellt nytt och inte heller med några nya grepp. Vi har sett den här filmen förut. Som sådan hör den inte till vare sig de bästa eller de sämsta utan puttrar på tack vare habila skådespelare. Robin Williams i en av sina sista roller känns som klippt och skuren att spela Mitch men får å andra sidan aldrig riktigt utrymme för att verkligen göra rollen till sin. Bättre går det då för Candice Bergen i rollen som Mitchs känsliga fru som försöker rättfärdiga att hon haft överseende med hans drickande genom åren. Att se henne stå där och konfronteras med hennes möjliggörande av sin mans drickande är ett stycke skådespeleri en bra bit ovanför övriga i den här filmen.

Det roligaste inslaget är Clark Duke som spelar Boyds väldigt udda lillebror. Karaktären är uppenbart inskriven som comic relief men det fungerar. Lite så som filmen i helhet är. Den är klyschig och utan några egna stora idéer men den fungerar som en trevlig julfilm.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Candice Bergens karaktär har en favoritdrink jag inte tänker prova i första taget. Hon blandar öl och tomatjuice och kallar det för röd öl.

2. Precis efter eftertexterna dyker ett foto på Robin Williams upp med följande text (fritt översatt): "Dedikerad till det kärleksfulla minnet av mannen som fick oss alla att skratta."

3. Som en hyllning till Robin Williams ska filmen ha klippts om innan den släpptes. Jag har dock inte hittat mycket detaljer om vad man ändrat mer än att det gjorts till Robin Williams fördel.


THOMAS HELSING (2014-12-20)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2014
Bolag: Universal
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (24/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA