När vampyrerna kom ut ur sina kistor

FILMEN

Redan när HBO-loggan dyker upp känner jag mig övertygad om att det är kvalité jag kommer att bjudas på… och jag blir inte besviken. "True Blood" får mig att tänka lite på "Twin Peaks" för även om handlingen är helt annorlunda finns den där känslan av att precis vad som helst kan hända, och gör det, där och det blir aldrig tråkigt. Efter att japanerna tagit fram ett konstgjort blod som från början var menat till sjukvården, träder nu vampyrer fram och avslöjar sin existens. Det visar sig att de levt bland oss människor under en lång tid men inte vågat avslöja sig. Nu när de inte längre behöver människoblod är de heller ingen fara för oss vilket borde innebära att de kan leva bland oss på samma villkor. Naturligtvis finns det de människor som håller med men även de som tycker att vampyrerna är en styggelse som inte borde får finnas.

När vi kommer in i handlingen anländer den 173 år gamla vampyren Bill Compton till den lilla staden Bon Temps i Louisiana. Detta är hans födelsestad och han vill nu återvända hem. Innevånarnas reaktioner är som på alla andra ställen blandade. Sookie Stackhouse, servitris på Merlottes gillar och accepterar Bill direkt. Kanske gillar hon honom lite för mycket enligt vissa. Hennes bror Jason och hennes arbetsgivare Sam Merlotte däremot är inte speciellt förtjusta i att Bill är där eller att han umgås med Sookie. Under de 12 avsnitten som säsong ett består av får vi sen följa Sookie, Bill, Sam, Jason och de andra färgstarka karaktärerna i Bon Temps och deras kamp för att hitta en mördare och komma till freds med att vampyrerna nu har rätt att leva mitt ibland dem.

Jag gillar "True Blood". Den har vampyrer, tankeläsare och shapeshifters (folk som kan förändra sig till någon annan varelse). Den har de suveräna specialeffekterna som vi kommit att förvänta oss av en TV-serie från HBO. Vampyrerna rör sig med en snabbhet som man lyckats fånga riktigt bra. Även när de fäller ut och in sina huggtänder ser det otroligt snyggt ut.

När det gäller skådespelarinsatserna får alla inblandade godkänt. Speciellt Anna Paquin och Stephen Moyer är riktigt bra som Sookie och Bill. Anna får verkligen fram Sookies oskuld och hon känns verkligen så naiv som rollen kräver. Bill å sin sida framstår som den världsvana karaktären han borde vara när han nu är 173 år gamma. Som grädden på moset dyker dessutom Alexander Skarsgård upp som vampyrsheriff och som vanligt är han väldigt bra. Hans roll växer allt eftersom säsongen fortlöper och min gissning är att han i nästa säsong kommer att få ta mer plats.

Säsongen känns lagom lång med 12 avsnitt och slutar som sig bör med en ordentlig cliffhanger som gör att man vill se mer och det genast. Nu återstår det bara att se om man lyckas hålla serien lika intressant i ytterligare en säsong…


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av sex kommentarspår samt en fejkdokumentär om hur det gick till när vampyrerna trädde fram och hur de mottagits. Dokumentären är riktigt bra gjord och är faktiskt riktigt intressant…


TRE SAKER

1. I en av scenerna pratar Skarsgård svenska. Han säger "Åh du ljuva frihet!" på klingande svenska.

2. Säsong 1 bygger i stort på boken "Dead Until Dark" av Charlaine Harris.

3. I USA drar säsong tre av serien igång under nästa år.


HANS-ÅKE LILJA (2009-12-29)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (6)
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 5
Utkomstår: 2009
Bolag: Warner Bros.
Tema: Kompletta tv-serier, HBO-original, Vampyrer
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Kommentarspår och dokumentären I fokus: Vampyrer i Amerika: En nästan sann dokumentär om vampyrer i Amerika
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA