Effektivt och diaboliskt klaustrofobiskt

FILMEN

"Devil" lyckas bra med att kombinera verklig skräck med overklig. Den klaustrofobiska skräcken i ett slutet rum, i detta fall en hiss, och en osedd mördare som visar sig vara självaste djävulen som betar av människorna i hissen en efter en...

Ja, det där är mer eller mindre hela plotten faktiskt. Fem personer hamnar i samma hiss i en kontorsbyggnad, men innan någon av dem hinner kliva ur den stannar den mitt mellan två våningar. De sitter onekligen fast och har inga möjligheter att kommunicera med omvärlden, förutom via gester. Några anställda i huset ser nämligen allt vad som händer via övervakningskameror och kan prata med dem via högtalare, men kommunikationen går bara åt ett håll. De kan bara se vad som händer och det dröjer inte lång tid innan det börjar hända saker. Ljuset försvinner och när det sedan kommer igång igen ligger någon död på hissgolvet, och inte bara död utan brutalt mördad.

Polis kallas till platsen och börjar kartlägga personerna i hissen och inser att det inte är någon av guds bästa barn som hamnat där. Är det verkligen en slump att de är där? Samtidigt börjar en av övervakarna att babbla om att det är djävulen som är där inne i hissen. Någon av de fem är Satan, men vem?

Resultatet är en spännande och rätt oförutsägbar film som kombinerar skräck med en klassisk deckargåta där alla är misstänkta men faller bort en efter en tills det bara finns en kvar. Filmen är ganska kort, men det bidrar bara till att filmen känns effektiv och to the point. Det finns ingen anledning att sväva ut och dryga ut plotten i onödan. Filmen kommer igång snabbt, håller ett fint tempo och avslutas snabbt. Rätt skönt faktiskt.

Jag kan inte påstå att någon av de medverkande är skådespelare som jag sett tidigare, möjligen någon enstaka, men anonymiteten är ytterligare ett plus i kanten. Cool idé, effektivt tempo och skådespelare som gör sina roller bra, det ger en riktigt bra rysare det!


EXTRAMATERIALET

De tre bortklippta scenerna förvirrar mig för jag kan inte alls förstå var i filmen de skulle vara med. Det är tre introduktioner till olika karaktärer i filmen innan de hamnar i hissen, men som sagt - jag hittar inte deras plats i filmen.

De tre featuretterna är över på mindre än tio minuter och är inte speciellt matiga, men de berör filmens story, en sydamerikansk myt som inspirerat den och "The Night Chronicles" (se Tre saker).


TRE SAKER

1. Filmen är den första i en serie filmer som går under namnet "The Night Chronicles", vilket är filmer som M. Night Shyamalan hittat på storyn till men som andra sedan skrivit manus till och regisserat. Nästa film kommer att spelas in under 2011 och går under namnet "Reincarnate" och beskrivs på "The Night Chronicles" hemsida med "While dedicing the fate of an accused murderer a jury is haunted by supernatural forces that hold the key to the case." Det känns helt klart i samma stil som "Devil".

2. Förtexterna till filmen är väldigt effektiva. Egentligen är det inget konstigt med dem, men med ett oerhört enkelt filmtrick lyckas man sätta en lätt obehaglig stämning från första stunden. Att eftertexterna sedan knyter an till förtexterna, fast med en avgörande förändring är också snyggt.

3. Två av mina kollegor här på DVDKritik.se påstod att de direkt kunde knäcka vem av de fem som var den skyldige. Jag tycker inte att det är så uppenbart och när jag ser om filmen hittar jag inga direkt ledtrådar.


ANDERS JAKOBSON (2011-04-06)
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag:
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.40:1
Extramaterial:
Deleted scenes, The story, The devil's meeting, The night chronicles
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (24/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA