Förrädare eller upplysare? Ni bestämmer!

FILMEN

2013 briserade Snowden-bomben. Edward Snowden hade läckt en massa hemligstämplat material till pressen som visade att USA spionerade på sina egna innevånare. Snowden hade själv varit delaktig i detta men kunde till slut inte rättfärdiga det för sig själv utan smugglade ut information som han gav till pressen som sen publicerade det.

De flesta känner säkert igen Snowdens namn men alla kanske inte har koll på exakt vad det var han gjorde. Nu kan man via denna film få reda på det. Naturligtvis har saker och ting spetsats till för att fungera som film men då Snowden själv är inblandad i filmen får man väl tro att den visar vad som egentligen hände… även om det då är ur just hans synvinkel.

Filmen börjar tio år innan Snowden blev en jagad man och vi får följa honom i hans karriär genom CIA och hans privatliv. Oliver Stone, som gjort filmen, lägger lagom mycket tid på att titta bakåt och att titta på det som alla känner Snowden för, läckandet av information. Vi får en förståelse för vem han är och varför han gjorde som han gjorde. Sen kan man själv välja om man vill hålla med honom eller inte, det är upp till var och en. Filmen i sig tar inte 100 procent ställning till om det han gjorde var bra eller dåligt. Den bara berättar vad som hände ur Snowdens perspektiv.

Som Snowden ser vi Joseph Gordon-Levitt som gör rollen perfekt. Gordon-Levitt är enligt mig en väldigt underskattad skådespelare. Han är faktiskt riktigt bra i det mesta han gör. Vi ser även Rhys Ifans som hans lärare och mentor Corbin O’Brian, Nicholas Cage som Hank Forrester och Shailene Woodley som hans flickvän Lindsay Mills.

"Snowden" är en intressant berättelse om en intressant man och vare sig detta är en exakt återberättelse eller en utökad för att fungera som film så är det en bra berättelse.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av borttagna scener och kommentarspår, men även av en dokumentär om hur filmen spelades in. Vi får också en kul liten film där regissören Oliver Stone ber publiken stänga av sina telefoner…så de inte stör.

Sen får vi även en ny intervju med den riktige Snowden från Moskva där han bor i dag. Kul!


TRE SAKER

1. I sann spionanda skrev Stone manuset på en enda dator som saknade internetuppkoppling.

2. Snowden godkände filmen och hans föräldrar gillade hur Stone porträtterade deras son. Borde betyda att den ur deras synvinkel stämmer rätt bra.

3. Jag gillar hur Snowden fick ut informationen…


HANS-ÅKE LILJA (2017-02-22)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2017
Bolag: Scanbox
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.40:1
Extramaterial:
Deleted scenes, Finding the truth featurette, Turn off your phone, Directors commentary och Live from Moscow
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (19/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
KOMEDIERNA