Ung och klassisk Dolph-action

FILMEN

I sin tredje stora roll, efter "Rocky IV" och "He-Man", fick Dolph åka till Afrika och spela in "Red Scorpion". Han är hela trettio år här, men ser betydligt yngre ut. Regissören Joseph Zito avverkar ännu en 80-talsklassiker, med andra höjdare som "Fredagen den 13:e Del 4", "Missing in action" och totalförbjudna "Invasion U.S.A." i bakfickan.

Doffe och hans babyface spelar Nikolai, förstås en rysk specialsoldat. Han ges i uppdrag att bli vän med en man i den afrikanska motståndsrörelsen, en extremt farlig grupp fanatiker som hotar i princip allt. Planen är Nikolai ska bli ledd till, och döda, deras ledare. På vägen dit börjar han dock fundera på om kanske står på fel sida.

"Red Scorpion" innehåller en hel del explosioner, skottlossning och slagsmål. Man försöker sig på några one-liners men kommer inte upp i samma klass som Schwarzeneggers och Stallones filmer från samma tid. Det är ändå klassisk Dolph-action från en tid då det var helt okej att framställa ryssar som samvetslöst avskum.

Det värmer när en film som tidigare bara givits ut i undermåliga, klippta, pan-and-scan-DVD kommer ut på blu-ray. Här får vi den helt oklippta versionen, förstås i widescreen. Bilden är skarp med bra färg och kontrast, och lite skräp här och där. Formatet är 1080i/25, men det fungerar bra ändå. Filmen gjordes i stereo, och det är vad vi får här i DTS-HD. Visst kunde det ha sett och låtit bättre, men detta är ändå långt utöver vad man väntar sig av en lågbudgetrulle från 80-talet, och helt klart har filmen aldrig sett bättre ut. Synd bara på:


EXTRAMATERIALET

...vilket är ingenting.


TRE SAKER

1. Han må nu ha ändrat sitt namn till Dolph, men han kommer alltid att heta Hans för mig.

2. Någon på produktionen gillar Little Richard, som har fyra låtar på soundtracket och hans "Good golly, Miss Molly" spelas tre eller fyra gånger under filmens gång.

3. Specialeffektsveteranen Tom Savini står bakom diverse avkapade kroppsdelar och nålstickningar.


HENRIK ANDERSSON (2011-10-06)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2011
Bolag: Soul Media
Ljud: DTS-HD 2.0 MA
Bild: 1080i/25 fps High Definition 1.85:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (28/1):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN DECEMBER
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA