Spännande scifi-action-thriller-drama

FILMEN

När en tv-serie läggs ner innan den första säsongen visats klart brukar det vara en tydlig varningsklocka. Antingen är serien skräp, eller så slutar den tvärt utan att låta historien avslutas. "FlashForward" klarar sig dock alldeles utmärkt.

Ett FBI-team förföljer en misstänkt terroristorganisation. Plötsligt svimmar alla. När agenterna vaknar upp befinner de sig mitt i en enorm trafikolycka. Det verkar som om hela staden svimmat samtidigt. Och vad är det för konstiga drömmar de haft?

Agenterna Benford och Noh (Joseph Fiennes från "Shakespeare in love" och John Cho från... öhh, "Harold & Kumar go to White Castle". Det låter inte så spännande kanske.) fångar in skurken de följt och tar sig in till högkvarteret. Kaoset visar sig vara mer än landsomfattande. Hela världen verkar ha svimmat i två minuter, och alla verkar ha sett sin framtid under tiden.

FBI-teamet tar på sig själva att lösa mysteriet. De upprättar Mosaic där de samlar ihop alla uppgifter de kan få tag på för ta reda på vad som hänt, hitta de ansvariga och använda alla ledtrådar de fått från sex månader senare.

Om det är något jag gillar så är det serier som håller en storyline över hela säsongen. Visst är det skönt med "story of the week"-serier som man kan slötitta på, men betänk serier som "Dexter" och "Lost" så förstår du vad jag menar. Man fastnar, och bara måste veta hur det går.

Som varje "Lost"-tittare vet så kan det upplägget också vara otroligt frustrerande. "FlashForward" går aldrig överstyr på det sättet att det ställs fler frågor än det ges svar. Visserligen slutar serien med en cliffhanger, men inte utan att först knyta ihop allt. Nästan.

Denna scifi-actionthriller tycker jag är en av förra årets bästa tv-serier. När jag såg serien första gången kunde jag knappt vänta på nästa veckas avsnitt så jag fick veta vad som skulle hända. Den är smart och lyckas bra med oväntade vändningar och villospår. Helt enkelt en bra thriller som håller intresset uppe hela vägen genom de 22 avsnitten.

Produktionen håller mycket hög kvalité. Det är snyggt och skådespelarna håller hög klass. Vi ser till exempel Jack Davenport (från "Pirates of the Caribbean") och Dominic Monaghan (från ovan nämnda "Lost" samt "Sagan om ringen") i stora roller, men även de mer okända skådisarna gör ett mycket bra jobb.

Några mindre snedsteg finns förstås, men jag ursäktar dem. Nåt onödigt sidospår här och där, och den klassiska autistiska killen som har koll på allting dyker förstås upp. På det hela taget är det ändå en spännande toppenserie som dog i förtid. Jag gärna hade sett mycket mer av den.


EXTRAMATERIALET

Vad som på omslaget ser ut att vara en rejäl hög extramaterial är i själva verket inte så mycket, och inte så intressant. "Audio commentary" visar sig vara just i singular. Dubbelavsnittet 11-12 har ett kul och informativt snackspår med skådisen Dominic Monaghan och producenten Jessica Borsiczky.

En "in-depth examination" på 19 minuter berättar i princip bara hur nervösa alla var inför premiären och hur glada de är att få göra serien med några klipp från inspelningen. En fem minuter lång featurette presenterar den japanska skådespelerskan Yûko som är glad att få göra serien. Alla är glada över att Yûko är med också.

"FlashForward on set" är namnet på fem featurettes på cirka 18 minuter som visar mer från inspelningen. Man avhandlar en del specialeffekter och andra ganska intressanta produktionshändelser. I "Creating catastrophe" får vi veta mer om första avsnittets stora katastrofscen. Det är intressant, men en speltid på mindre än sju minuter gör det hela inte så informativt som jag hade önskat.

"Interviews from the mosaic collective" är fejkade intervjuer med folk som berättar om sina liv runt sin flashforward. Det expanderar seriens universum lite grann, vilket gör att dessa sju minuter (plus ett större antal klipp gömda som easter eggs) känns liksom malplacerade bland det andra extramaterialet. Jag kan tänka mig att dessa klipp låg på tv-seriens hemsida under visningen för att fansen skulle kunna känna sig mer inne i "FlashForwards" värld.

Tio bortklippta scener tillför ingenting. De är korta och mestadels bara repliker som klippts bort för att trimma avsnitten till sin rätta längd. Ett gäng milt underhållande bloopers samt två meningslösa minuter om en känguru rundar av paketet. Allting är svensktextat, även kommentarsspåret. Bra jobbat, Disney!


TRE SAKER

1. När serien lades ner talade man om att göra en andra säsong i form av en serietidning. Denna har dock inte dykt upp än.

2. Serien är inspirerad av en bok av Robert J. Sawyer. Vissa ändringar har dock gjorts. I boken ser folk sin framtid om 21 år istället för sex månader, något man ändrade för att göra det möjligt att nå "målet" under säsongens gång. Boken handlar dessutom mest om forskare i Schweiz, istället för FBI-agenter i USA.

3. En av rollerna spelas av Michael Massee. En sån där skådis vars namn man inte känner igen, men har sett som skurk i massor av filmer och tv-serier sedan tidigt 90-tal. Han är dessutom mannen som 1993 sköt Brandon Lee under inspelningen av "The Crow".


HENRIK ANDERSSON (2010-11-16)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin science fiction
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
© Disney
Genre: Science fiction, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 6
Utkomstår: 2010
Bolag: Disney
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Architects Of Destiny - An In-Depth Examination Of The Series From The Filming Of The Pilot To The Season's Final Episode, Meet Yûko - Join Yûko Takeuchi, One Of Japan's Biggest Stars, As She Travels To The FlashForward Set In Hollywood To Play Keiko, Her First Role On American Television, FlashForward On Set - Get The Inside Stories From The Set With The Cast And Crew, Kangaroo? - Why Is There A Kangaroo Bouncing Around The FlashForward Set? Uncover The Mystery, Interviews From The Mosaic Collective, Creating Catastrophe: The Effects Of A Global Blackout - Go Behind The Scenes And Discover What Went Into Creating The Series' Most Iconic Scene, The Freeway Disaster, FlashForward: A Look Ahead, Bloopers, Deleted Scenes, Audio Commentary
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (16/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA