Ren propaganda men välgjord krigsaction

FILMEN

Att amerikaner är förtjusta i sina troops är välkänt vid det här laget. Amerikanska militärer får ständigt olika dedikationer av både kändisar och vanligt folk, och jag har lite problem med det. Det är väl kanske för att man inte riktigt kan relatera till det och för att amerikanska militärinsatser inte alltid känns som de görs på helt goda grunder. Självklart finns det undantag och självklart kan även jag som neutral svensk inse värdet i de insatser den amerikanska militären gör, men glorifieringen av det är lite svårt att smälta.

"Act of Valor" (ungefär "hjältebragd") skildrar en Navy Seal-styrka som kallas in för att frita en CIA-agent som kidnappats i Costa Rica, men det är bara början på ett nervkittlande äventyr där terrorattentat många gånger värre än 9/11 hotar USA. Det handlar om en rysk mästersmugglare, en tjetjensk jihadist och specialsydda självmordsvästar med 500 sprängladdningar var. Specialstyrkan får göra flera insatser samtidigt i olika delar av världen för att stoppa terrorattentatet innan det är försent.

Filmen bygger på "sanna" uppdrag - vilket man kanske får ta med en nypa salt - och specialstyrkan spelas av verkliga Navy Seals. Detta är lite svårt att förstå då det inte alls märks på skådespelet. För det är inte bara krig och bataljer, det finns en mer emotionellt laddad historia om vänskap och föräldraskap som bryter av mellan krigsscenerna. Här borde det verkligen skina igenom om det är rena amatörer i rollerna, men det gör det inte. Soldaterna anlitades först för att utveckla filmen för att bli så autentisk som möjligt, vilket visade sig endast vara möjligt om riktiga soldater gjorde rollerna.

Med andra ord är det verklig krigsföring vi ser och intimt filmat, nästan lite dokumentärt, blir det en skildring som känns väldigt äkta. Det blir dessutom spännande på kuppen. Men samtidigt går känslorna isär. Det blir väldigt mycket propaganda till slut. Enligt USA:s flotta ingår filmen i ett initiativ för att rekrytera Seal-soldater.

Jag har lite problem med det. Å ena sidan - ren propaganda, å andra sidan - välgjord krigsaction.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. I och med att det är riktiga Seal-soldater i rollerna är deras namn skyddade och finns inte med bland eftertexterna etc. Lite synd för jag hade gärna namngivit de två soldater som gör huvudrollerna.

2. I en hel del sekvenser ser vi från soldaternas synvinkel med kameran längs med deras dragna vapen, ungefär som i vilket first person shooter-dataspel som helst.

3. "Act of Valor" är filmad med den ganska vanliga systemkameran Canon EOS 5D Mark II med ett antal olika linser beroende på vad man behövde fånga i bilden.


ANDERS JAKOBSON (2012-08-01)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby Digital 5.1, DTS 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.40:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (27/9):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JULI/AUGUSTI
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA