Gibsons mästerverk!

FILMEN

Jag minns när jag inför biopremiären såg trailern till "Apocalypto". Efter att jag sett den hade jag nämligen inte den blekaste aning om vad filmen handlade om. Sen såg jag filmen på bio och blev mycket glatt överraskad. "Apocalypto" är nämligen ett äventyr som slår det mesta.

Nu efter att ha sett filmen en andra gång på DVD kan jag bara konstatera att den blir bättre för varje gång. Mel Gibson som gjort filmen lyckas verkligen få en att bry sig om karaktärerna och deras öden. Personligen skulle jag inte ha något emot om han tillbringade resterande tid av karriären bakom istället för framför kameran.

"Apocalypto" är berättelsen om hur Jaguar Paws by skövlas av mayaindianer som tar dess innevånare till fånga för att offra till gudarna. Jaguar och de övriga i hans by har en lång och plågsam vandring framför sig där de övervakas av de sadistiska mayakrigarna.

Och som om allt detta inte vore nog har han också sin gravida fru och son att tänka på. Han lyckades nämligen i förvirringen som uppstod när byn invaderades gömma dem i ett hål i marken, i en gammal brunn närmare bestämt. Tyvärr åkte repet de klättrade ner på ner i brunnen och om inte Jaguar kommer tillbaka kommer de att svälta ihjäl…

Gibson har som sagt lyckats göra en film där man verkligen bryr sig om karaktärerna och vad som händer dem. Och händer saker gör der verkligen, en grymmare film än "Apocalypto" får man leta efter. Blodet sprutar och folk dör som flugor och allt visas, ibland lite väl detaljerat. Personligen har jag ingen kunskap om mayakulturen men när man ser filmen känns det verkligen som om det var så här det gick till… Mycket bra gjort av Gibson.

Gibson har i stort sett använt sig av nykomlingar i hela rollistan. En del har gjort någon mindre roll men många gör även sin debut i "Apocalypto" och alla gör väldigt bra ifrån sig. Speciellt Rudy Youngblood som spelar Jaguar Paw är otroligt bra men även hans bror och deras tillfångatagare Zero Wolf (Raoul Trujillo) och Snake Ink (Rodolfo Palacios) agerar som om de inte gjort annat.

Dessutom är sceneriet otroligt snyggt. Hela filmen är faktiskt väldigt snygg att titta på. Man har lyckats få till allt från de djupaste djungler till de överflödiga mayariket. Det har förmodligen gått åt en hel del tid, pengar och manskap för att få till det men ack så bra det blev!


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av dels en dokumentär om filmen, "Becoming Mayan: Creating Apocalypto", som behandlar det mesta av filmens tillkomst. Det jag saknar är lite intervjuer med skådespelarna.

Sen får vi även en borttagen scen, en trailer för filmen och kommentarer av Mel Gibson och Farhad Safinia.

För de som har en dator till hands bjuds det även på DVD-romen " Mel Gibson Q&A for Apocalypto by John Millar" men innan ni blir för upphetsade vill jag berätta att det inte är mer än ett 5-sidig pdf dokument…

Hade dokumentären innehållt lite intervjuer med skådespelarna hade den varit heltäckande men nu känns det, även om det som är med är bra, som om något fattas…


TRE SAKER

1. Det är rätt kul att Gibson valt att inte låta karaktärerna prata engelska. Faktum är att inte ett ord engelska uttalas i filmen och det gör att man lättare tar till sig den.

2. Hur Mel Gibson vågade ta sig an ett sådant här stort projekt med helt okända och oprövade skådespelare är för mig ett mysterium. När man ser filmen inser man rätt snabbt att den inte kan ha varit billig att göra.

3. Som jag sagt tidigare är de flesta skådespelarna debutanter men när det gäller den lilla sjuka flickan som ingen i följet vågar gå för nära gick man ytterligare ett steg längre. Hon är nämligen en lokal sjuåring som i verkliga livet bodde i en hydda som såg ut ungefär som Jaguar Paws i filmen.


HANS-ÅKE LILJA (2007-07-23)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin Äventyr
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Äventyr
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Scanbox
Ljud: DTS 5.1
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Theatrical Trailer, Becoming Mayan: Creating Apocalypto, Deleted scene, Feature & Deleted scenes commentary by Writer/Director/Producer Mel Gibson and Writer/Co-producer Farhad Safinia and DVD-rom: Mel Gibson Q&A for Apocalypto by John Millar
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (19/9):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JULI/AUGUSTI
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA