Welcome back, Mr. Bourne

FILMEN

Dags att träffa Jason Bourne igen. Han är fortfarande på flykt men kontaktas av en bekant, Nicky, som säger sig ha information om hur han värvades till programmet, hur han är inblandad och vem som ligger bakom faderns död. Tveksamt går han med på att titta på de dokument hon hittat och i och med det har vi filmens handling. Bourne vill ha svar och hans tidigare arbetsgivare vill veta vad han håller på med. En lite tunn handling…

Mot sig den här gången har Bourne CIA-chefen Robert Dewey (Tommy Lee Jones) och Heather Lee (Alicia Vikander). Jones är som vanligt bra men tyvärr, Alicia Vikander förstör filmen. Inte så att hon är en dålig skådespelare men hennes karaktär Heather Lee är så larvig, orealistisk och helt enkelt fel. Hon jobbar som IT-chef på CIA men när hon får kontakt med Bourne ger hos sig ut på fältet för att få tag på honom. Varför vill hon få in just honom? Ingen aning! Och varför skulle Bourne lita på henne? Vad kvalificerar henne att helt plötsligt ge sig ut på fältet? Nä, det känns jättekonstigt. Hennes karaktär får en liten upprättelse i filmens slut men annars, nä, helt fel.

Annars lär ingen som gillar de tidigare Bourne-filmerna bli besviken, filmen är fylld till bredden med action, biljakter, slagsmål och pang-pang, precis vad man förväntar sig alltså. Så se filmen om du gillar de tidigare filmerna och om ni dessutom lyckas låta bli att haka upp er på Heather Lee kommer ni få en riktigt bra upplevelse. Slutet lovar mer och jag skulle bli väldigt förvånad om det inte kommer en ny film om ett par år.


EXTRAMATERIALET

Fyra dokumentärer får vi. En handlar om hur man fick tillbaka Matt Damon som Bourne (rätt intressant), en handlar om hur man spelade in slagsmålsscenerna (trist), en om hur man spelade in actionscenerna mitt i Las Vegas (intressant) och en om hur man stängde ner The Las Vegas Strip under inspelningen (sådär).

En salig blandning med andra ord och kanske man skulle fokuserat mer på hur alla filmer hängde ihop, hur passar filmen där Matt inte är med in i sammanhanget och så vidare. Lite kul är det dock att se Alicia Vikander i extramaterialet - trots att hennes karaktär inte alls fungerar i filmen.


TRE SAKER

1. Biljakten i Las Vegas är något utöver det mesta. Den tog fem veckor att spela in och kostade 170 bilar…

2. Aaron Cross från "The Bourne Legacy" är inte med här men får en egen uppföljare 2018.

3. Jag gillar att Bourne har blivit lite äldre i den här filmen.


HANS-ÅKE LILJA (2016-12-02)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (2)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2016
Bolag: Universal
Ljud: DTS-X Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
Bringing back Matt Damon as Bourne, Bourne to fight: Bare-knuckle boxing, Close quarters combat, Underground rumble, The Athens escape, Las Vegas showdown: Convention chaos and Shutting down the Las Vegas strip
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (27/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA