Lyckad thriller om lyckopiller

FILMEN

Minns ni att Steven Soderbergh sa att han skulle pensionera sig, eller ta en paus? Det var några år sedan nu, men han känns lika produktiv som alltid, så kanske har han hittat inspirationen på nytt eller så har en väldigt lång planering framför sig innan den där pensioneringen kommer.

"Side Effects" är en renodlad thriller med lyckopiller som någon sorts central punkt. Jude Law spelar psykiatrikern Dr. Jonathan Banks som får en annorlunda patient. Emily Taylor (Rooney Mara) har precis försökt ta sitt liv genom att köra rätt in i en betongvägg med sin bil. Hon är gravt deprimerad, trots att hon borde vara lycklig. Hennes man (Channing Tatum) har precis släppts ur fängelset efter avklarat straff för insideraffärer, men ändå är Emily olycklig. Banks skriver ut mediciner åt henne som inte har någon positiv effekt, och det är först när hon testar den nya medicinen Ablixa som glädjen och lusten återvänder. Men den ger även bieffekter. Emily börjar göra saker i sömnen, som till exempel att laga mat.

Det är när hennes man kommer på henne med att hacka grönsaker som tragedin slår till. Sovande hugger Emily sin man med kniven och han dör. Själv har hon inget minne av det hela. Banks kallas in som expertvittne och menar att man som sovande inte kan vara medveten om sina handlingar, och Emily frikänns men läggs in för vård.

Händelsen får dock bieffekter även för Banks. Hans rykte skadas och sakta börjar hans verksamhet och privatliv att falla samman. Dessutom börjar han ana att det är något lurt med hela situationen. Det är något som inte stämmer.

Filmen ebbar ut i en smart och spännande thriller som efter en lysande final lämnar mig med ett leende på läpparna. Det är möjligtvis inte världens mest originella historia, men det är en tjusigt exekverad thriller med bra skådespel och en perfekt ton i berättandet.

Jag gillar filmen och Soderbergh får gärna skjuta på pensionen ett bra tag till.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Manuset är skrivet av Scott Z. Burns som tidigare samarbetat med Steven Soderbergh i "The Informant!" och "Contagion".

2. Det är även tredje gången Channing Tatum och Catherine Zeta-Jones spelar i filmer av Soderbergh. Tatum gör möjligen en ganska liten roll, medan Zeta-Jones spelar Emilys förra doktor.

3. Jude Law har även han tidigare spelat i en Soderbergh-film, i "Contagion" där han spelade en konspirationsteoretiker. I "Side Effects" är han riktigt bra. Samlad, desperat och smart.


ANDERS JAKOBSON (2013-08-21)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (13)
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2013
Bolag: SF
Ljud: Dolby Digital 5.1 EX
Bild: Widescreen 1.78:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA